Loggbok

23.08.18 Stavern til Jarlsø

Turens siste etappe gikk fra Stavern og hjem. Vi har fått bryggeplass på Jarlsø en liten stund fremover så vi kunne seile båten nesten helt til døra vår. Deilig! Dagen har ellers gått til å pakke ned tingene våre i båten og pakke opp alt igjen hjemme.

22.08.18 Jomfruland til Stavern
Distanse: 21 nm

Vi startet kl. 8 og håpte å komme oss helt hjem. Det blåste kuling bakfra og var altfor masse bølger, så vi holdt ikke ut lenger enn til Stavern. Det var egentlig greit. Vi fikk vasket begge badene (sårt trengt). jobbet, handlet og kost oss litt, er jo tross alt siste dagen 🙂

21.08.18 Arendal til Jomfruland
Distanse: 35 nm

Ikke like bra vind i dag, men vi seilte kanskje halve turen. Det gikk saktere enn i går så vi fikk jobbet masse underveis. Vi la til på Jomfruland, og gikk en liten tur på land. Vi håper på å komme oss helt hjem i morgen.

20.08.18 Ørpeholmen til Arendal
Distanse: 50 nm

Endelig seiling!!! Vi raste av gårde helt til Arendal. Vind, sol, fart – etterlengtet! Vi la til i sentrum, og gikk ut og spiste gresk på kvelden, på Symposium. Veldig hyggelig kokk, god service, digge oliven, pita og tzatziki, og ok hovedrett.

19.08.18 Egersund til Ørpeholmen
Distanse: 69,2 nm

I dag sto vi opp kl 6 for å komme rundt Lista og Lindesnes under best mulige forhold. Vi håpte på litt vind, men det var ganske vindstille hele dagen. Vi hadde store dønninger fra flere kanter, altså veldig rotete sjø. Det gikk fint likevel og vi kom oss hele 69,2 nm på vei! Målet er å være hjemme i løpet av onsdagen, senest torsdag morgen.

Vi la til langs et berg på Ørpeholmen, et lite stykke utenfor Mandal.

18.08.18 Egersund

I dag tok vi en hviledag. Det var for mye vind til å reise videre. Vi brukte mye av dagen på å ordne strøm. Den gikk hele tiden. Det visste seg at det var en feil på ledningen vår, men Truls klarte å fikse den til slutt. Ellers har vi ryddet, vasket, trent, handlet litt osv. Deilig å ta det litt rolig før en den lange etappen som venter oss i morgen.

17.08.18 Tanager til Egersund

Rotete sjø, mye bølger, regnbyger med kraftig vind, torden, lyn, hagl, 8-10 m/s for det meste, 16 m/s på det meste. En slitsom tur hvor vi virkelig fikk trent kjernemuskulaturen. Vi blir i Egersund en dag før vi begir oss utpå nok en ubehagelig etappen forbi Lista og Lindesnes.

16.08.18 Kvitsøy til Tananger

Regn, og etter hvert meldt mye motvind, så det ble en kort etappe i dag. Skjer ikke mye her. Vi har vært på butikken og jobbet.

15.08.18 Espevær til Kvitsøy

Kan ikke huske sist vi fikk seile, men på slutten av etappen i dag fikk vi faktisk det. Det var ikke mer enn maks 1 time, men det var likevel en fin avveksling. Det har vært grått og regn i dag, så vi har brukt dagen på å jobbe. Kvitsøy ser veldig koselig ut så langt. Vi skal prøve å få gått en tur nå før regnet kommer igjen.

14.08.18 Bukt utenfor Lamøya til Stord til Espevær

I dag dro vi først til Leirvik på Stord for å møte noen venninner av Signy. Vi fikk besøk i båten og spiste lunsj på Brygga 11. På kvelden dro vi videre til Espevær. Vi begynner å få litt dårlig tid nå, og for å unngå for mye vind over Sletta, må vi starte tidlig i morgen.

13.08.18 Bergen til en bukt utenfor Lamøya

Nok en natt med party og bråk utenfor båten.. Signy startet dagen med en tur på Lyderhorn sammen med en venninne. Det er den vestligste av de sju fjelltoppene i Bergen. Det var en ganske lett tur, med langsom stigning hele veien, og kjempeflott utsikt fra toppen. Det var helt blå himmel i dag og deilig og varmt. Truls jobbet, Birk gjorde babyting og så gikk de i båtbutikken.

Etterpå gikk vi på en liten handletur før vi dro videre. Vi fikk tak i masse kult på no-waste-kolonialen, Råvarene. Alt fra krydder i løsvekt til bivokslys til beeswrap og grobladsalve. Anbefales! Ved siden av Råvarene ligger Hallaisen Ice Cream Parlour & Cocktail Bar, hvor de lager hjemmelaget is basert på vestnorske råvarer samt et utvalg bærekraftige ingredienser fra hele verden. Beste isen vi har spist på lenge!

Hovedgrunnen til at vi stoppet i Bergen var for å hente en pakke på posten med lappesaker til storseilet, men den glemte vi å hente. Vi husket heldigvis på pakken etter å ha kjørt i 15 minutter og dro tilbake igjen.. Etter å endelig ha hentet pakken, kjørte vi motor i 2-3 timer og ankret opp i en bukt utenfor Lamøya. I natt SKAL vi ha det stille.

12.08.18 Skjerjehamn til Bergen

Etter en dårlig natt med party utenfor båten, dro vi videre til Bergen. Fremdeles ikke noe vind, så det ble motor hele dagen. Vi hadde deilig sol og ellers en fin tur. Vi lagde sjokoladekake og jobbet. Vi la oss rett ved Fisketorget, utenpå en annen båt, og gikk en tur på land. Bergen er utrolig koselig når det er sol altså!

11.08.18 Askvoll til Skjerjehamn

Vi dro av gårde ganske tidlig i dag og kom til Skjerjehamn før kl. 15. Signy stakk på en løpe-/fjelltur med en gang, mens Birk og Truls gikk en tur på øya. Det skulle være bryllup her i dag og vi kom akkurat tidsnok til seremonien..

På kvelden testet vi restauranten, men ble som vanlig svært skuffet. Vi fikk overstekt fisk, som forøvrig var stekt for lenge siden og så varmet opp igjen. Det samme gjaldt potene og grønnsakene. Kanskje vi var uheldige fordi det var et bryllup her i dag. Menyen var mindre enn vanlig, og kun en sliten og lei kokk på kjøkkenet. Uansett, vi kan ikke si at vi anbefaler stedet. Veldig synd. Det burde jo være mulig å lage god mat på et sted med så bra beliggenhet og tilgang på ferske råvarer fra havet. Igjen så bekrefter det oppfatningen vår om at Norge er et uland når det kommer til matkultur.

Bortsett fra den skuffende maten så likte vi stedet veldig godt. Men vi var på en måte litt uheldige med at det var bryllup her i dag. Vi ble vekt av raketter i 00-tiden og festen varte til langt på natt.

10.08.18 Rugsund handelsstad til Askvoll

Pøsregn. Vi dro videre til Askvoll. Mest motor, men en liten time med seiling på slutten. Føles ut som vi har kjørt motor hver dag i 2 uker nå. Kanskje vi har det.

09.08.18 Silda til Rugsund handelsstad

I dag var det meldt mye vind og rett i mot, men vi hadde lyst til å komme oss litt videre. Måløy har vi vært før og det er ikke så mange andre steder å stoppe etterpå før man kommer ut i mer åpent farvann, så vi tok en liten avstikker inn Nordfjorden. Ikke så langt heldigvis, kun til Rugsund handelsstad.

Ut fra det vi leste på hjemmesiden er handelsstaden fra 1600-tallet og i dag fredet. Det skulle være et idyllisk sted, en populær havn med serviceanlegg, barnevennlig, god base for å gå på fjellturer osv. Vi kunne ikke blitt mer skuffet. Det kan ha vært regnet som ødela litt, men stedet var ganske øde, under restaurering, området var kjedelig og brygga var falleferdig. Vi gikk en liten tur i området, men ble ikke mer imponert.

Utpå kvelden tittet solen frem, det kom en båt til (i tillegg til de tyske fiskebåtene) og vi fikk et litt bedre inntrykk. Men vi kommer ikke til å dra hit igjen akkurat.

08.08.18 Ålesund til Silda

I dag dro vi videre allerede kl. 8. Det var meldt mer vind ut på dagen, så vi ville forbi Stad mens det ennå var behagelig. Turen over til Silda gikk fint. Vi hadde 10 m/s på det meste rundt Stad, mye dønninger, men ikke veldig rotete sjø. Det begynte å pøsregne rett etter at vi kom frem. Vi tok det derfor rolig i båten, men fikk oss en liten tur mellom bygene.

07.08.18 Finnøya til Ålesund

I dag dro vi inn til Ålesund. Vi la oss på utsiden av en amerikansk båt. Veldig hyggelige folk, og vi fikk utvekslet tips og erfaringer. På vei inn til Ålesund oppdaget vi et hull i storseilet. Truls klarte å fikse det midlertidig, men vi skal få tilsendt bedre utstyr slik at lappingen blir mer solid. Mens Truls fikset seilet, gikk Signy og Birk på Fjellstua. Deilig vær og litt for mangee turister. Etterpå gikk vi alle på en liten handletur før vi grillet i båten. Lammekoteletter med baba ganoush er definitivt grillfavoritten vår.

06.08.18 Frei til Finnøya

I dag har vi kjørt motor hele dagen. Det var nesten vindstille over Hustadvika, men masse dønninger. Det var heldigvis ikke altfor ubehagelig. Vi vurderte å stoppe på en av øyene utenfor Bud, men det var greit å bli ferdig med denne strekningen når været var såpass greit. Vi orket ikke å dra helt inn til Ålesund og stoppet derfor på Finnøya.

05.08.18 Frei

I dag har det blåst og regnet. Vi tok derfor en jobbedag.

04.08.18 Linvågen til Frei

Litt av en dag. Vi begynte med å kjøre mot Kristiansund. Vi lette etter diesel og en plass å legge til på Nordlandet, slik at Truls kunne sykle opp til Power på Løkkemyra å kjøpe ny ladekabel. Vi fant ikke noe sted på nordsiden hvor vi kunne legge båten noen timer, så vi prøvde på sørsiden.

Truls slapp meg (Signy) av på et industriområde i Åsgårdvika. Vi så Løkkemyra fra vannet, men det var ikke noe sted å legge båten så Truls og Birk ble ikke med på land. Jeg surra rundt på området ganske lenge uten å finne noen vei ut. Det var gjerder overalt og kode på alle portene. Det viste seg å være et avstengt område med høysikkerhet og kameraovervåking. Jeg fikk ikke lov å være der.. men jeg fikk heldigvis tips om å gå i land på en liten strand rett ved siden av.

Båten vår var selvfølgelig for stor til å legge til på den lille brygga som var der, så vi ankret opp og Truls tok jolla inn. Vi hadde ringt til Power på forhånd, men når Truls kom fram så hadde de ikke riktig type. MEN det viste seg at laderen hans fungerte likevel. Så da var det jo greit. Vi dro tilbake til sentrum, handlet og så satte vi kursen mot Frei. Det er hyggeligere å ligge der.

03.08.18 Titran til Linvågen

Det var for mye motvind til å dra tidlig i dag, så vi trillet en tur til Stabben fort. Det er rester av et kommandotårn og kanoner samt hundrevis av meter med underjordiske ganger, gravd ut og åpnet for publikum på 1990-tallet.

Planen vår var å dra over til Veiholmen på Smøla, men vinden var ikke på vår side. Det var meldt motvind den veien og veldig mye vind i dagene fremover. I tillegg tok Mac-laderen til Truls kvelden dagen før, og vi er avhengig av Mac og internett for å kunne jobbe. Vi hadde egentlig ikke lyst til å dra innom Kristiansund på vei nei igjen, men vi ville ikke rukket fram til Ålesund før uværet kom. Vi ble derfor nødt til å dra til Kristiansund. Vi kjørte motor hele dagen, og valgte til slutt å legge oss i en bukt litt utenfor byen. Så slapp vi bråk 🙂

02.08.18 Lysøysund til Titran, Frøya

Lang dag i dag! Vi startet i 8:30-tiden og var fremme i 19-tiden. Motor omtrent hele veien, kun siste 30 minuttene vi hadde noe særlig vind. Vi prøvde først å gå inn ved Kjerringsvåg, men det var ingen god plass å ligge. Vi valgte derfor å dra helt ut til Titran, som flere hadde anbefalt oss. Det angret vi ikke på!

Vi så masse niser (eller noe lignende) på veien ut. Vi var egentlig heldige som ikke hadde så mye vind da området utenfor Trondheimsfjorden, og området mellom Hitra og Frøya, kan være ganske slitsomt å passere. Vi fikk noen store dønninger når vi begynte å nærme oss Titran, men fordi det nesten ikke var vind, så gjorde ikke det noe.

01.08.18 Sossvika til Lysøysund

Vi har hatt lange dager i det siste, og det var lite vind i dag, så vi tok kun en kort tur, over til Lysøysund. Ikke mye spennende å finne på der. Vi jobbet en del, gikk en tur og vasket klær. Endelig en gjestehavn med tørketrommel!

31.07.18 Sandviksberget til Sossvika

Første delen av dagen gikk med til jobbing og skype-møte. Deretter dro vi til Stokkøya og Sossvika igjen. Vi trillet bort til Stokkøya Sjøsenter for å spise middag. Stranden var full av mennesker og vannet var faktisk deilig! Endelig kan vi også starte badesesongen (bare synd det er meldt kaldere igjen fra i morgen av). Vi bestilte blåskjell og torsk, og var like fornøyde som sist. God service og god mat.

30.07.18 Rørvik til Sandviksberget 

Før vi dro videre, måtte vi innom Mega igjen. Veldig bra butikk med masse økologisk. Vi var på sjøen hele dagen. Ganske deilig siden det har blitt så varmt den siste tiden. Vi ankret opp noen timer utenfor en strand. Vi vurderte å ta jolla inn og grille på en grillplass der, men ombestemte oss og dro inn til Sandviksberget i stedet.

29.07.18 Gutvikvågen til Rørvik

Enda en bråkete natt. Hva skjer med vinden her oppe a!? Det er aldri meldt så mye vind og vindkast som det faktisk blir om nettene. I dag blåste det så mye, og det var meldt regn, så vi dro bare til Rørvik. Vi tilbrakte dagen i sofaen og så på x antall filmer.

28.07.18 Straumøyan/Mo til Gutvikvågen via Brønnøysund

I natt bråkte det fælt igjen. Heldigvis flyttet vi ikke på oss, men det ble ikke så mye søvn. Vi dro tidlig videre, i første omgang kun til Brønnøysund. Der tok vi et stopp for å handle og vaske klær. Deretter dro vi videre, så langt vi orket. Vi hadde perfekt vind, sol og det var kjempevarmt. Vi la oss i Gutvikvågen, men burde skjønt at det kom til å bråke for mye i løpet av natta.

27.07.18 Lomøya til Sandnessjøen til Straumøyan/Mo

Kl. 02:30 gikk ankeralarmen. Det hadde vært crazy hele natta. Vinden kom fra en helt annen retning enn hva som var meldt og det var ikke så lurt å ligge der vi lå. Vi prøvde en halvtime til, men klarte ikke å slappe av. Så Truls sto opp og seilte til Sandnessjøen.

Det var litt av en tur. Vinden skiftet hele tiden, både retning og styrke. Den gikk fra 5 m/s til 16 m/s i løpet av et minutt, og det kom sterke vindkast jevnlig. Vi ble kastet rundt nede i lugaren. Det ble en søvnløs natt.

I Sandnessjøen handlet vi og så dro vi videre. Vi orker ikke gjøre noe spesielt i dag uansett så vi kunne like gjerne seile. Og vi har et ganske langt stykke igjen til Tønsberg… I dag har det vært den varmeste dagen i sommer mange steder i Norge. Men ute på vannet var det bare deilig med sol og varme. Birk sov i 3 timer og vi rakk å kose oss litt i solsteiken. Vi seilte nesten helt til Brønnøysund, men hadde ikke noe behov for å dra helt inn dit. Det var bråkete å ligge der sist, og i dag er det jo fredag. Så vi ankret opp i en smal og dyp bukt i stedet.

26.07.18 Rødøya til Lomøya 

Endelig en skikkelig innholdsrik dag igjen! Vi begynte med å bestige Rødøyløva med Birk på ryggen. Veldig bratt nesten hele veien (kun et lite parti før løvehodet), men i fjor var det sherpaer der og lagde trapper. Det siste partiet, opp på løvehodet, er veldig bratt og man må bruke hendene litt også noen steder. Likevel sååå verdt turen. Utsikten fra toppen var magisk.

Etter Rødøyløva spiste vi lunsj på Klokkergården. Biffsnadder med fries og bernaise, hehe. Vi kan være usunne vi også. Deretter satte vi kursen mot Lomøya for å besøke familie igjen. Vi ble der noen timer og så ankret vi opp på nordsiden av Tomma i Finnvikvågen. Det angret vi på..

25.07.18 Sørfugløy til Rødøya

I dag begynte det med grått vær og regn, men lettet i løpet av dagen. Vi seilte/kjørte først til Bolga, men var ikke fornøyde med gjestebrygga. Det var veldig åpent der og vi lå og plasket og gynget. Vi gikk i land for å handle og spise lunsj. Nærbutikken her var den eneste vi fant på strekningen, men ville heller anbefalt å lete hardere etter en annen. Mindre butikk skal man lete lenge etter. Ville heller ikke brydd meg med å gå innom restauranten. Vi droppet lunsj og dro videre til Rødøya og Klokkergården. Der var det veldig fullt selv om det var mange gjesteplasser. Vi la oss på utsiden av en annen båt og gikk for å bestille bord. Fullt. Vi lærer aldri at det er lurt å bestille på forhånd..

24.07.18 Bodø til Sørfugløy

I dag startet Signy dagen med å gå en tur til Keiservarden, toppen av fjellet Veten, med Siri. Vi var heldig med været, ikke sol, men opphold og god utsikt. Det var deilig å komme opp i høyden å få et overblikk over byen, og minst, få gått en skikkelig tur.

Tilbake i båten gjorde vi oss klare og satte kursen mot Sørfugløy. Vi hadde bra vind en del av turen, men det ble også litt motor. Sørfugløy er en utrolig kul øy. Høye, taggete fjell og små, koselige hus som primært brukes som feriehus. Området er vernet for å ivareta et viktig hekkeområde for fugl, særlig lundefugl. Det er også mange som fjellklatrer her.

23.07.18 Kjerringøy til Bodø

Vi startet kl. 06:30 i dag og kjørte motor i sterk motvind. 10 sekunder rett mot føles som 12 og det var mye bølger, så det var en unødvendig plagsom tur. Vi kom fram før kl. 11 og hadde heldigvis masse igjen av dagen. Vi var slitne så vi hvilte en stund, vasket og ryddet i båten, handlet og fikk så besøk av Siri Antonsen, som har studert ernæringsterapi på Tunsberg, og familien. Vi lagde kebab med ovnsstekte grønnsaker, ruccolapesto og salsa. Nam! Siri hadde med både surdeigsstarter (vår overlevde ikke Vestfjorden) og kombucha-scooby + en liten gave til Birk. Det var superkoselig med besøk i båten igjen!

22.07.18 Skrova til Kjerringøy

I dag dro vi videre til Kjerringøy. Vi stoppet en liten time i Nordskott og gikk en liten tur. Det var søndag og ganske dødt der, men fint. På Kjerringøy var det også ganske dødt og stengt, så vi gjorde ikke så mye annet enn å gå en liten tur og spise middag i båten.

21.07.18 Ørsvågvær til Skrova, via Svolvær

I dag dro vi til Skrova. Vi stakk innom Svolvær for å fylle diesel på veien. Det regnet i dag, og på Skrova var det dødt. Vi ventet til sola kom fram før vi gikk en tur til «sentrum». Vi trillet litt og spiste på Fotostova (anbefales ikke). Deretter gikk Signy på fjelltur og Truls fløy drone. Fjellturen var brattere enn forventet og man måtte holde seg fast i tau store deler av veien opp. Men utsikten var fantastisk og det var deilig å svi litt i beina igjen.

20.07.18 Stamsund til Ørsvågvær via Henningsvær

Varmeste dagen hittil! Vi kjørte sakte over til Henningsvær, tok en runde og så oss om, spiste lunsj i båten og dro videre. Det var veldig fint der, men vi hadde lyst til å ankre opp i natt. Komme oss litt bort fra alle turistene og bråk. Vi seilte til en bukt nord for Ørsvågvær og ankret opp. Vi koste oss i sola resten av kvelden, Birk badet og vi grillet i cockpitten.

19.07.18 Nusfjord til Stamsund

I dag regnet det, men været lettet heldigvis i løpet av dagen. Vi dro først til Leknes for å handle. Det kunne vi latt være for butikkene var ikke mye å skryte av. Etterpå dro vi videre til Stamsund. Gjestehavnen var full av båter, så vi endte på siden av en franskmann. Vi kom fram ganske sent, så vi rakk ikke annet enn å handle litt igjen. Det kunne vi også spart oss for. Butikken her var enda verre enn i Leknes.

18.07.18 Reine til Nusfjord

I dag var det også glovarmt og full sol. Vi har slitt litt med å finne et sted å fylle diesel, så Truls brukte en del tid på å få fylt diesel ved hjelp av en 20 liters kanne som han fikk låne på Cirkel K. Vi kunne tatt båten inn for å fylle, men det var veldig grunt der og vi måtte da ha ventet til høyvann. I stedet tok Truls jolla fram og tilbake med kanna.

Klokka 12:30 var vi endelig klare for dagen. Vi tok jolla inn Reinefjorden, forbi Vindstad. Vi fant en liten snarvei ut fra Reine, gjennom en slags tunnel under en bro, som vi ikke hadde kommet gjennom på maks lavvann. Det var så vidt det gikk og vi måtte bruke årer.

Vi fortøyde båten til en stein på land midt i Bunesfjorden og vasset i land. Det var ganske lavvann, og vi var litt spente på hvordan det ville gå når vannet begynte å stige igjen. Deretter gikk vi til Bunesstranden. Vi har omtrent ikke ord. SÅ VAKKERT! Turen over er først ganske rett fram og så bratt opp og bratt ned til stranden. Stranden er en stor sandstrand med syke fjell på begge sider. Helvetestinden ruger over stranden på høyre side. Signy hadde veldig lyst til å bestige den, men det får bli en annen gang, og uten Birk. Man må visst klatre litt på slutten.

Det var flere som hadde teltet på stranden i natt. Vi gikk helt til vannet og Truls prøvde seg på litt bading. Vannet var iskaldt, så han kom seg ikke helt under. Vi fikk tatt mange fine bilder og kost oss litt på stranden før vi måtte se hjem igjen. Birk er ganske tålmodig på tur, men han har en grense han også.

Bakken opp fra stranden er full av løs sand så det var ganske tungt og glatt å gå der. Den er også kjempebratt. Med Birk på ryggen ble det en liten treningsøkt. Det hadde gått bra med jolla, men den var litt vanskeligere å komme til siden vannet hadde steget. Vi hadde tatt jolla nesten helt inn Bunesfjorden, og det var ganske mye motstrøm på vei ut av den. Vi gasset på, men sto nesten stille. Det ble heldigvis bedre når vi kom forbi Straumsholmen.

Tilbake i båten dusjet vi i cockpitten (endelig er det varmt nok!), og satte så kursen videre til Nusfjord, som vi hadde fått tips om. Truls fikk 3 sei på kroken samtidig! Turen over til Nusfjord tok ca. 1 time. For et nusselig sted! Skikkelig koselig, men overfylt av turister og måker. Vi fortøyde og trillet en tur. Vi spiste middag ute i dag, boknafisk (for første gang) på Karoline. Birk var skikkelig fan!

Rett før vi skulle legge oss kom det noen tyskere å la seg på siden av oss. Vi fant også ut at det var for grunt der vi lå, men heldigvis var det nok å flytte båten litt bakover.

17.07.18 Sørvågen til Reine

I dag var det kjempevarmt og full sol. Vi gikk en tur til radiomasten for å se på utsikten, noe som anbefales. Vi hadde god utsikt mot Å, Tind, Værøy og andre veien mot Reine, som vi dro til etterpå. Etter tur spiste vi lunsj på Maren Anna, restauranten over der vi har fortøyd. Birk sov i båten mens vi spiste tørrfisk. Veldig godt! Vi satte deretter kursen mot Reine.

I Reine var det ganske fullt, men tre båter fra Seil Norge skulle dra om en times tid så vi la oss på utsiden av en av dem i mellomtiden. Vi fikk en del tips om hva vi bør prioritere her i Lofoten, og Birk fikk bade i cockpitten.

Etter å ha flyttet på oss, gikk vi en liten tur på land før vi grillet i båten.

16.07.18 Værøy Brygge til Sørvågen gjennom Moskenesstraumen

For en innholdsrik dag! Og for en skummelt dag! Dagen startet med gråe skyer og regn, men i 12-tiden tittet solen frem og det ble varmt og deilig. Vi tok fram syklene og syklet en tur opp på en høyde og tok bilder av utsikten (fulgte veien til Coop Prix i sentrum og så oppover mot Nordland). Planen vår var egentlig å finne den kjente stranda som er på Værøy. Vi leste at den hadde blitt kåret til verdens 23. fineste strand. Men det viste seg at det ikke var mulig å komme dit med sykkel, vi måtte ta båten. Så da gjorde vi det.

Stranda ligger sørvest på øya, i Måstadvika. Vi lagde den kuleste dronefilmen hittil, så masse lundefugl og delfiner! Vi ankret opp og spiste lunsj ved stranda før vi seilte over til selve Lofoten.

Turen over begynte bra. Vi hadde god vind og sol, og det var deilig å være ute på havet. Vi tok bilder, filmet og koste oss. Plutselig kom det noen STORE bølger. Vi burde skjønt hva som var i ferd med å skje (og vi burde sjekket opp dette før vi dro!), men vi bare fortsatte fremover. Etter en liten stund oppdaget vi at vi drev utover mot havet, i stedet for mot land, som vi egentlig seilte mot. Det viste seg at vi var kommet midt inn i Moskenesstraumen, ca. midt mellom høyvann og lavvann, det vil si på nesten maks motstrøm, på vei til å bli maks motstrøm.

Moskstraumen er kjent som en av de kraftigste havstrømmene i verden og har opp gjennom historien blitt omtalt i forskjellige litterære verk. Vi leste på Wikipedia etterpå, og det var akkurat dette som skjedde med oss:

Moskstraumen er en tidevannsstrøm mellom Moskenesøya i Moskenes kommune og øya Mosken i Værøy kommune i den ytre delen av Lofoten.

Sundet har en dybde på mellom 40 og 60 meter og er mellom 7 og 8 kilometer bredt. Selve malstrømmen oppstår som følge av at tidevannet flyter inn og ut mellom Norskehavet og Vestfjorden. Midt mellom flo og fjære dannes strømvirvler som følge av at strømmen skifter retning. Høydeforskjellen på havflaten innenfor og utenfor kan bli opptil 4 meter. Farten har blitt anslått til å kunne bli opp mot 6 knop, men det har ikke vært gjort gode og nøyaktige målinger av strømmens hastighet. Det er derimot blitt bekreftet at skip med 10 knops fart ikke har kunnet avansere. Retning og fart avhenger også mye av vær- og vindforhold.

Jeg (Signy) har aldri egentlig vært redd før i båt, men det var jeg nå! Truls derimot, ble ikke redd (bare irritert på seg selv) og tok styringen med en gang. Han bandt seg fast og kom seg bak rattet, og skiftet retning. Vi gasset på for å komme oss bort fra strømmen, men båten gikk likevel bare i 0,5-1,8 knop gjennom sundet. Bølgene var SVÆRE, 3-4 meter, og vi hadde motstrøm på 6 knop. Heldigvis blåste det ikke så mye,6-7 m/s, og været var fint, så det kunne nok vært enda verre. Og vi gikk jo tross alt fremover. Vi har en solid båt og en solid kaptein, så vi kom oss ut av malstrømmen til slutt.Men det tok laaaaang tid. Vi brukte en time bare på å komme oss gjennom. Birk sov gjennom hele greia, aldri sovet så godt før i sitt liv. Han skulle ha en liten lur, men endte med å sove i 3,5 time..

For to år siden seilte vi i Skottland, og har derfor vært ute for skikkelig tidevannsstrøm før. Truls mener vi møtte på verre strøm der, og høyere bølger, men det varte ikke like lenge som denne gangen, og jeg (Signy) kan ikke huske at jeg var redd da. Uansett var det jo bra med litt erfaring..

Vi fikk oss en skikkelig lærepenge i dag. Vi må ALLTID undersøke stedene vi skal seile før vi drar. Hadde vi dratt på høyvann eller lavvann, hadde det ikke vært noe problem, i hvert fall ikke et like stort problem. Men vi burde uansett prøvd å unngått sundet, heller dratt lenger ut i havet før vi begynte å seile mot land.

I stedet for å ankre opp i en naturhavn, som var den opprinnelige planen, seilte vi til Sørvågen. Vi fikk plass på flytebrygge helt innerst i vika, under Maren Anna. For en dag!

15.07.18 Støtt Brygge til Værøy Brygge
Distanse: 49 nm
Snittfart: 8,5 knop

I dag startet vi kl. 8 og seilte rett over til Værøy. Vi hadde en snittfart på over 8 knop, flere ganger opp i 10 knop og det blåste kuling, 16 m/s på det meste. Sjøen var veldig rotete og det var masse bølger. Signy ble skikkelig sjøsjuk og lå nede i en lugar med Birk nesten hele veien over. Han ble passe lei, men det var umulig å gjøre noe annet med han. Det gikk så skrått og slingrete. Surdeigsstarteren vår smalt i gulvet. Det samme gjorde noen blomsterpotter. Ellers gikk det ganske bra, men det var mye mer vind og bølger enn forventet og enn hva som var meldt. På Værøy var det ikke mange steder å legge til, men vi fant et sted til slutt. Det er overskyet og regner litt i dag så vi har ennå ikke fått sett hvor fint det er her.

14.07.18 Lurøysund til Støtt Brygge

I dag dro vi først til Indre Kvarøy, til Kvarøy Fiskeoppdrett, i håp om å få tak i økologisk laks. Det fikk vi ikke.. Det viste seg at de hadde en liten pause, og fisken ble heller ikke solgt på øya. Merkelig syntes vi, men men. Litt senere passerte vi  Polarsirkelstøtten på øya Vikingen, og rett etterpå fikk Truls en stor sei på kroken. Den ble til fiskekaker til Birk. Dagens etappe endte på Støtt Brygge. Vi hadde lyst til å spise på restaurant Gamlebutikken, men det skulle være et arrangement der i kveld og det ble altfor sent for Birk. Vi lagde heller lammeribbe i båten.

13.07.18 Sandnessjøen til Lurøysund, via Lomøya

Skyete, men litt sol innimellom i dag. Vi kjørte videre (pga nordavind) 0ppover til Lomøya, som ligger nord for Tomma. Der har tanta til Signy og familien hytte, og er der flere uker hver sommer. Vi stakk innom og fikk deilige fiskekaker fra Sandnessjøen med lokaldyrka poteter fra hagen. Vi gikk en tur på toppen av øya og tok litt bilder. Utrolig vakker natur på alle kanter! Vi fikk også smake multer, som den lille øya er rik på. To-tre var modne allerede.

Vi hadde ankret opp med bauen bundet fast i en bølgebryter. Vi lå ikke helt optimalt og dro derfor videre til Lurøysund etterpå. Det var deilig å seile på kvelden. Solen skinte, og vi hadde god vind den første halvparten av turen over. Vi fant en fin ankringsplass i en av de første buktene i sundet, hvor vi la oss.

Vi koste oss med ost fra Gangstad, kjeks og litt vin før vi la oss. Tidlig trøtte som vanlig.

12.07.18 Vega til Sandnessjøen

Sol! I dag dro vi videre gjennom Norges største skjærgård, til Sandnessjøen. Det var utrolig mange skjær og holmer overalt, og vi måtte passe på hele tiden. Vi seilte forbi De syv søstre og mange andre vakre fjell. Norge er nydelig altså!

Sandnessjøen var ikke så mye å skryte av. Vi gikk en liten tur og handlet.

11.07.18 Ylvingen til Vega

I dag ble det kun en kort tur. Det var nordavind, og skal være det fremover, så vi valgte å reise over til Vega, som blir mer vest, i stedet for nordover. Vi la først til på gjestebrygga i Nes, men ble stående fast på grunn når det ble lavvann. Vi valgte derfor å flytte oss noen 100 meter og heller ankre opp så fort vi hadde muligheten. Vi gikk en liten tur på Vega, nøyt sola i cockpitten og så på VM.

10.07.18 Brønnøysund til Ylvingen

I natt sov vi dårlig pga bråk fra en annen båt så vi har vært veldig trøtte i dag. Truls gjorde litt service på båten før vi seilte over til Ylvingen, hvor serien Himmelblå ble innspilt. Vi ankret opp og tok jolla inn og trillet en tur. Øya er helt flat, men veldig fin, og naturen rundt er fantastisk.

09.07.18 Torget (Torghatten) til Brønnøysund

I dag tok vi jolla inn til øya Torget, hvor Torghatten ligger, for å gå på tur. Vi gikk opp rett ved campingen, gjennom hullet og ned igjen på den andre siden. Det var ganske bratt, og litt ekkelt å gå ned igjen med bæremeis. På nedsiden av fjellet gikk det en fin sti og vei tilbake igjen til campingen, hvor jolla lå. Truls fløy litt drone på Torghatten. Ble en ganske kul film.

Tilbake i båten igjen dro vi videre med en gang. Kun noen få nautiske, til Brønnøysund. Kul gjestehavn, men en del bråk på natta. Været ble kjempefint på vei over, så vi endte opp i sola i cockpitten mens Birk fikk bade i bassenget sitt.

08.07.18 Rørvik til Torget (Torghatten)
Distanse: 41 nm

I dag var det lite vind, så det ble mest motorkjøring oppover. Været begynte bra, med varme og sol, og endte med regn og kulde. Vi så flere havørner på turen, og Signy fikk trent litt i cockpitten (lettere når vi kjører og båten ikke går skrått). Treningsstrikker (resistance band) er geniale å ha med på tur. Tar ingen plass, kan  være med overalt og man får en effektiv treningsøkt.

Vi ankret opp mellom holmene Brakholmen, Purkholmen og Møyholmen, utenfor øya Torget, hvor Torghatten ligger. Den blir morgendagens utflukt.

07.06.18 Småværet til Rørvik

Kald, grå dag i dag også. Heldigvis ikke regn. Vi seilte (for det meste) opp til Rørvik, hvor det var overraskende mange båter. Vi måtte legge oss på utsiden av en annen seilbåt, og i løpet av ettermiddagen/kvelden kom det mange flere båter, bl.a. en kjempestor motoryacht.

Rørvik er ikke mye å skryte av, men for de som er opptatte av bra økologisk utvalg, kan vi anbefale Coop Mega her. De hadde overraskende bra utvalg.

Solen tittet frem på kvelden, England vant over Sverige og vi lagde vår all time favourite: risotto med grillet kylling.

En annen ting som er verdt å bemerke, er at omtrent alle seilbåtene vi møter er på vei sørover.. Vi møter ikke så mange båter lenger, men de vi møter skal altså (ikke så overraskende) ned til varmen. MEN vi gir oss ikke!

06.07.18 Sossvik til Småværet
Distanse: 34 nm

I dag var det iskaldt igjen. Vi seilte sakte oppover til Småværet. Truls fikk en makrell på kroken. Endelig! Ellers brukte vi dagen på jobb. Småværet er fint i seg selv, men det er veldig dyrt å ligge her og kun en kjedelig café/pub, hvor de har lite utvalg og kjip service. Truls var lite fornøyd med Carlsbergen han kjøpte. På kvelden kom det sol da! Vi lagde digg lammegryte og så på VM.

05.07.18 Storfosna til Sossvik
Distanse: 30 nm

I dag var det endelig bikinivær! Vi dro videre oppover og endte i Sossvik, etter anbefaling i en av seilergruppene på Facebook. Vi gikk en tur til Hosnavika, ved siden av, til Stokkøya Sjøsenter og spiste middag der. Vi bestilte blåskjell, og det var nydelig! Et eget innlegg om restauranten, eller strandbaren, kommer. Det er ikke ofte vi blir så fornøyde når vi spiser ute! Birk fikk sin egen mat, torsk med smør og poteter. Anbefales!

04.07.18 Brekstad til Storfosna

Planen i dag var å bli i Brekstad fordi det var meldt vind rett fra nord, og motvind er ikke noe særlig. Vi gikk tur, handlet og jobbet. Gjestehavna i Brekstad var fin nok den, men det gikk ferger frem og tilbake hele tiden, minst en gang i halvtimen, men kanskje oftere. De startet tidlig på morgenen og vi var allerede ganske i underskudd på søvn (i hvert fall noen av oss). Vi bestemte oss derfor for å seile over til Storfosna. Det ligger mer vestover, så vi slapp motvind.

Vi koste oss foran på dekk mens vi seilte over i 6-8 knop, men plutselig blåste det opp skikkelig, og dumme som vi var så hadde vi ikke bundet fast jolla. Den forsvant over bord, og vi måtte ha en liten «jolle-over-bord»-øvelse. Heldigvis gikk det fint, og heldigvis lå Birk og sov gjennom hele eventyret.

Vi la oss på svai i lagunen på Storfosna. Det ligger en katamaran ved siden av oss. Ikke ofte vi ser det her i Norge! Vi grillet lam (oppskrift kommer) og la oss tidlig.

03.07.18 Ytterøya til Brekstad
Distanse: 54 nm

I dag var målet å komme oss så langt som mulig før Birk ble for lei. Vi kom oss til Brekstad, ytterst i Trondheimsfjorden, og var fornøyde med det. Vi fikk heldigvis en del vind etter hvert. Vi fryktet motorkjøring hele dagen. Vi hadde jobbmøte via Skype, og fikk endelig ut et blogginnlegg underveis.

02.07.18 Inderøy til Ytterøya

I dag var det blå himmel og sol. Vi tok jolla inn til Maren og Luca igjen og fikk en omvisning på Den gylne omvei av Maren. Vi kjørte innom Inderøy Gårdsbryggeri, Øyna, Gangstad Gårdsysteri og Surf Kombucha.

Vi kjøpte økologisk øl på Gårdsbryggeriet, ost, spekemat, surdeigsbrød, yoghurt, økologisk speltmel og sjokolade på Gangstad, og fikk servert en deilig lunsjtallerken med et utvalg av ysteriets oster og pølser. Og selvfølgelig Surf Kombucha på tapp. Vi fikk også med oss en hel kasse med kombucha fra tapperiet.  Birk fikk smake upasteurisert melk rett fra tanken, og ELSKET det! Han fikk med seg noen flasker hjem. Maren og Luca ble med tilbake i båten, hvor vi spiste middag og koste oss. Truls kjørte dem tilbake til land med jolla.

Det blåste opp mer enn det som var meldt utpå kvelden, og strømmen rundt båten var sterk. Vi bestemte oss derfor for å flytte oss. Vi hadde nok ikke sovet stort dersom vi hadde blitt midt i strømmen. Kl 23:30 var vi endelig ferdig ankret opp i en bukt på Ytterøya.

01.07.18 Trondheim til Inderøy
Distanse: 36 nm

Vi startet tidlig i dag og kom frem til Inderøy ca. kl. 15. Her har Signy en venninne, Maren, som vi skal besøke. Vi fikk gjort en del ting på båten mens vi kjørte innover. Vi hadde omtrent ikke vind så det ble motor hele veien, men det var full sol og blå himmel i dag også. Vi polerte, vasket ovnen og gjorde litt andre småting. Birk fikk endelig bade i badebaljen sin i cockpitten og var superfornøyd.

Vi la oss på svai rett utenfor Straumen (eller egentlig midt i) og tok jolla inn under broa og la til på en brygge rett ved der Maren bor. Vi hadde motstrøm på vei inn, og Straumen har den nest sterkeste tidevannsstrømmen i Norge. Det tok derfor litt tid å komme seg fram, men det gikk heldigvis bra!

Maren, som har gått ernæringsterapi på Tunsberg sammen med Signy, og forloveden Luca, har startet eget kombuchabryggeri, Surf Kombucha. Maren er i tillegg fra Gangstad gård, som driver med oste- og isproduksjon. Vi kjørte dit på ettermiddagen og grillet i sola. Og spiste MASSE is selvfølgelig.

30.06.18 Trondheim

I dag tilbrakte vi dagen i Trondheim. Endelig en dag med skikkelig sol. Helt blå himmel, ikke en sky å se! Sårt trengt altså. Signy og Birk gikk en lang tur, og Truls syklet til Sengemakeriet og fikk lagd ny innmat til overmadrassen i den ene sengen vår (Birk ødela den gamle…). Etterpå trillet vi til Solsiden og spiste en altfor stor lunsj. Ingen av oss orket middag så det ble en lat kveld (etter MYE gåing og sykling) med VM på tv’n.

29.06.18 Magerøya til Trondheim
Distanse: 48 nm

I dag seilte vi videre til Trondheim. Endelig en dag med hovedsakelig oppholdsvær. Turen var lang og etter hvert ganske kjedelig, men vi nådde Trondheim til slutt og fikk jobbet en del underveis. Her er det iskaldt, kaldeste stedet hittil, men i morgen er det heldigvis meldt sol.

28.06.18 Storbogen til Magerøya

I dag blåste det kraftig på morgenen. Vi tok opp ankeret og prøvde å reise likevel, men vi ombestemte oss etter vindkast på opptil 22 m/s. Altså liten storm. I tillegg pøsregnet det. Jolla holdt på å fly av dekk,  storseilet blafret opp og over bommen (fordi vi hadde glemt å fikse det i går kveld når det var sol og deilig vær) og vi fikk ny laderekord fra vindmølla.

27.06.18 Kristiansund til Storbogen utenfor Stabblandet

I dag var det deilig sol igjen. Vi trillet inn til byen og handlet litt før vi seilte videre. Vi la oss på svai i bukta Storbogen utenfor Solskjelsøya, en liten øy utenfor Stabblandet.

26.06.18 Frei til Kristiansand 

I dag seilte vi, etter en deilig trilletur i sola, en kort etappe inn til Kristiansund med Ida og Thea. De skal overnatte i båten i natt.

25.06.18 Frei

I dag var planen å bestige Freikollen sammen med Ida. Det var meldt sol og vi gledet oss til å endelig bevege oss litt. Været var ikke på vår side i dag heller og en stor tåkesky hang over Freikollen. Vi kjørte derfor inn mot sentrum og gikk en liten tur opp på Kvernberget i stedet. Det blåste mer enn forventet, og med Birk i bæremeis ble det en litt utfordrende tur. Men heldigvis gikk alt bra. Vi var kjappe ned igjen og Birk sovnet i bæremeisen så fort vi var skjermet fra vinden.

På kvelden kom Ida, Thea og Stig på middagsbesøk i båten, OG sola tittet frem. Vi spiste lammebog fra Angus Gaupset, tilberedt i trykkoker med indiske krydder, kokosmelk og tomat. Nam!

24.06.18 Eide til Frei, Kristiansund

I dag ble det kun en kort etappe til Frei hvor dattera til Truls, Ida, og familien bor. Vi tilbrakte dagen hos dem og fikk nydelig bacalao!

23.06.18 Bud til Eide

I dag hadde vi kjempebra vind over Hustadvika. Vi var oppe i 16 m/s på det meste og suste av gårde i 7-8-9 knop. Det er så masse staker og skjær på denne strekninga så man må passe på hele tiden. Birk sov gjennom hele turen.. Det regnet hele dagen, men Atlanterhavsveien er alltid fin. Vi seilte under en av broene og videre inn Kvernesfjorden, til Eide. Der har Signy venner som vi feiret Sankthans med. Koselig!

22.06.18 Ålesund til Bud
Distanse: 35,6 nm

Etter en rask tur på Fjellstua dro vi videre til Bud. Vi hadde sol og god vind hele veien, og en snittfart på ca. 7 knop.

21.06.18 Ulsteinvik til Ålesund
Distanse: 16 nm

I dag dro vi etter hvert videre til Ålesund. Vi var trøtte alle tre etter mange netter med lite søvn, og det regnet. Vi fikk en stor fisk, men klarte å miste den på vei opp i båten! Truls fikk også bommen i hodet. Skikkelig bra dag… I Ålesund kom sola endelig og vi koste oss med et glass vin i cockpitten. Vi lagde indisk til middag og tok en tidlig kveld.

18.-20.06.18 Stryn

I dag leide vi bil og kjørte til Stryn. De neste dagene besøkte vi familie og gikk tur på Erdalssetra (hvor Signy sin familie har en liten hytte/sel) med Birk i bæremeis (for første gang). Han storkoste seg heldigvis!

17.06.18 Silda til Ulsteinvik

I dag hadde vi lite vind så det ble mye motorkjøring. Vi hadde endelig en del sol på turen og rundet Stad uten problemer. Litt rotete sjø var det, men ikke noe å klage over. Vi polerte litt underveis, fisket litt og lagde brød. I Ulsteinvik besøkte vi familien til Signy. Vi skal ha båten her noen dager, leie bil og kjøre til Stryn for å besøke mer familie.

16.06.18 Værlandet til Silda
Distanse: 56 nm

I dag våknet vi av at båten var skeiv. Det hadde blitt enda mer lavvann i løpet av morgenen og vi hang i taua. Det gikk heldigvis bra, men vi må bli flinkere til å sjekke sånt fremover. Forskjellen mellom flo og fjære blir bare større og større jo lenger opp vi kommer.

Vi dro videre allerede kl. 08:30. Vi hadde all slags vær i dag også, og vind fra alle retninger. Det var meldt vind rett sørfra hele dagen, men det stemte ikke i det hele tatt. Vi fikk likevel seilt litt, men det ble en del motor også. Dagens mål var Måløy, men vi dro enda litt videre, til den lille øya Silda. Vi ble tipset om den av noen vi møtte på Værlandet, og vi angret ikke på valget. Utrolig fin liten øy. Sola kom frem rett før vi skulle legge til. Vi trillet en tur bort til en koselig kafé på sørsiden. Der var det masse liv og god stemning. På kvelden grillet vi lam i båten.

15.06.18 Askøy til Værlandet
Distanse: 66 nm

Vi startet kl. 10:30 i dag. Vi hadde kjempeforhold og suste av gårde i 10 knop på det meste. Vi hadde ikke egentlig tenkt oss så langt, men fordi vi hadde så bra vind, seilte vi helt til Værlandet. Vi hadde regn, vind, sol, overskyet, regn og sol samtidig.

13.-14.06.18 Tønsberg til Askøy

Reiseplanen vår fra Tønsberg til Bergen var tog til Drammen kl. 23:08 og så nattoget videre til Bergen. Vi vasket, ryddet, pakket og ventet hele dagen. Når tiden endelig var inne tok vi taxi med våre 10-12 kolli til togstasjonen. Toget var selvfølgelig forsinket og det endte med at vi ikke rakk nattoget. «Toget venter ikke på noen», sa konduktøren. Så da var det taxi tilbake igjen med alle tingene våre.

Dagen etter kl. 10 ringte Truls NSB og klagde (på en hyggelig måte). Etter litt om og men fikk vi siste billettene til toget som gikk kl. 11:08 fra Tønsberg. Vi heiv oss rundt og kom oss av gårde. Vi ankom Bergen i 19-tiden. Det pøsregnet, men vi kom oss til slutt inn i båten med alt stæsjet, fikk handlet, pakket ut og lagd sein middag.

Endelig er vi på tur igjen!

14.05.18 Huftarøy til Askøy, Bergen

Siste etappe er unnagjort for denne gangen! Vi skal sette fra oss båten på Askøy, for å fikse litt på den etter en skade fra i høst. I mellomtiden drar vi tilbake til Tønsberg for å jobbe. Turen hit gikk fint. Vi hadde en liten «fender-over-bord» øvelse på veien. Ellers skjedde det ikke stort.

13.05.18 Store Lykelsøya til Huftarøy

I dag seilte vi sakte videre mot Bergen. Det var fint vær og deilig sol. Det mest dramatiske som skjedde på turen var at vi fikk garn på fiskekroken. Truls har akkurat kjøpt ny, gigastor krok, så den måtte reddes. Det gikk heldigvis bra, uten at vi fikk garnet i propellen, og vi fikk samtidig øvd oss litt på mann-over-bord.

Vi tok en omvei i dag og seilte på innsiden av Tysnesøy og så gjennom Godøysund. Godøysund var utrolig fint, men vi fant ikke noe sted å legge til. Vi dro derfor videre. Det var litt vanskelig å finne et bra sted for natten. Vi prøvde Kolbeinshamn, men var ikke fornøyde så ankret opp utenfor Kumløya i stedet. Vi tok sikkert ankeret ned og opp 10 ganger, og prøvde ulike steder rundt øya. Til slutt ga vi opp og dro inn til Hufarøy, hvor det var tryggere å ligge for natten, og hvor vi både fikk strøm og vann. Vi ble der for natten.

12.05.18 Store Lykelsøya

Sol, varmt og deilig! Vi ble værende på øya en dag til. Vi tok en liten tur med jolla inn til Espevik for å kjøpe mat. Birk sin første jolletur! Ellers har vi bare slappet av i båten, fisket litt, gått tur og solt oss. To døgn of the grid. Vi har både solcellepanel og water maker så det pleier ikke å være noe problem å ligge i uthavner. Vi må likevel passe på forbruket litt, og nå som water maker’n er ødelagt, må vi være ekstra påpasselige med vannforbruket. Det har gått overraskende bra! I kveld er det Grand Prix og grillings i båten 🙂

11.05.18 Espevær til Store Lykelsøya

I dag var det fint vært igjen og vi hadde lyst til å grille på øya. Vi pakket med oss masse digg mat, stekepanne og vedkubber og gikk tur på øya. Dessverre fant vi ingen steder å grille, men fikk en kjempefin tur likevel. Espevær er sååå fint! Anbefales virkelig! Etter en tur rundt hele øya dro vi videre mot Hardangerfjorden. Endte i en liten uthavn på en vakker øy ved innløpet til Hardangerfjorden. Her grillet vi og koste oss resten av kvelden.

10.05.18 Skudeneshavn til Espevær

I dag regnet det masse, men vi kjørte motor videre. Vi droppet Haugesund og dro videre til Espevær. Været ble heldigvis litt bedre enn forventet, og med cockpitteltet oppe gikk det ganske fint.

09.05.18 Stavanger til Skudeneshavn 

I dag dro vi endelig videre. Vi hadde god vind over til Skudeneshavn på Karmøy. På slutten var vi oppe i 12 m/s. Vi hadde også full sol og kunne for første gang seile i bikini og shorts. Deilig! I Skudeneshavn gikk vi tur, blant annet til Parken i Skudeneshavn, en utrolig kul liten park, med fin natur og utsikt. Anbefales!

08.05.18 Stavanger

I dag var egentlig planen å seile videre til Karmøy, men Truls ventet på ny seiljakke som skulle bli sendt til postkontoret i sentrum. Den kom frem senere enn forventet, så vi valgte å bli her en dag til. Vi brukte dagen på jobbing, litt shopping og grillings med venner på kvelden. Kjempevarmt i dag, typ bikinivær! Så deilig!

07.05.18 Stavanger

I dag var det også supert vær. Skikkelig varmt! Vi jobbet en del, handlet litt (bl.a. barneklær i ubehandlet økologisk ull på NøsteBarn og kombucha på Økologiske dagligvarer AS). Vi vasket og fikset inne i båten også. På kvelden fikk vi besøk av et vennepar som bor i Sandnes. Vi dro ut å spise meksikansk på Harry Pepper. Nam!

06.05.18 Hellvik til Stavanger

I dag dro vi raskt videre til Stavanger. Vi hadde PERFEKT vind! Vi startet 9:30 og var fremme 17:50, og vi kjørte motoren kun i 20 minutter!!! Seriøst PERFEKT dag. Dette er egentlig en kjempekjedelig strekning, som vi grudde oss til. Vi så for oss motorkjøring mesteparten og var usikre på om vi i det hele tatt orket å reise helt inn til Stavanger. Det var meldt 4 m/s, men ble 8-10 m/s. Vi hadde også masse sol og koste oss skikkelig på turen. En positivt overraskende dag!

I Stavanger var det kjempevarmt. Vi la til på gjestehavnen og gikk en tur i sentrum.

05.05.18 Kirkehavn til Egersund til Hellvik

I dag gikk vi først en tur i Kirkehavn før vi seilte videre til Egersund, hvor det skulle være konsert i kveld. Gjestehavnen var veldig dårlig så vi dro videre etter å ha handlet og fylt disel. Vi endte opp i Hellvik.

04.05.18 Farsund til Kirkehavn, Hidra

I dag dro vi videre til Kirkehavn. Det var litt for lite vind og mye bølger så det var ganske bråkete og ubehagelig. Men det gikk veldig bra forbi Lista fyr. Vi valgte å seile på innsiden av Hidra for å slippe unna bølgene. Endelig fikk Truls fisk! En passe stor sei som han stekte opp til Birk. Med lever og fiskekraft. Nam! Kirkehavn var kjempefint! Vi la først til på en fiskebrygge, men flyttet oss til Kongshavn Bryggerestaurant i stedet. Det var lite vind så vi lå fint der. På kvelden spiste vi på restauranten. Vi hadde kjempehøye forventninger, men ble skuffet. Vi forventet skikkelig sjømat, men fikk oppdrettsfisk. På plussiden så hadde de økologisk vin, og maten, utenom fisken, var god.

03.05.18 Farsund

I dag blåste det 8-9 m/s rett mot, så vi droppet å runde Lista i dag, hehe. Var en tysker som prøvde på det i stad, men han måtte snu og ligger nå rett foran oss. Så vi tok nok et lurt valg! I stedet har vi fått unna masse jobb og gått en tur opp i høyden slik at vi fikk utsikt over byen. Vi fikk et litt bedre inntrykk av byen denne gangen, enn for 2 år siden, etter å ha sett den fra høyden. Veldig fin utsikt, og endelig litt ordentlige fjell! Vi fant også en liten kolonialforretning, Hervolls kolonial, med ganske bra økologisk utvalg. Fikk tak i økologiske pølser uten tilsetningsstoffer og økologisk fenalår fra Ask. Byens høydepunkt!

02.05.18 Mandal til Farsund

I dag, etter en tur på toppen av Uranienborg og en liten shoppingtur, dro vi videre. Det var perfekt vind til å seile rundt Lindesnes. Vi holdt 8 knop i snitt og hadde 8-10 m/s fra sør-øst. Det gikk så det suste! Birk sov heldigvis gjennom hele greia, og våknet ikke før vi kom  til Korshavn, et utrolig koselig lite sted. Under 1 time senere var vi ferdig fortøyd i Farsund. Det blåser og skvulper fælt her, så det blir nok en litt bråkete natt.

01.05.18 Grimstad til Mandal

I dag reiste vi hele dagen. Brukte nesten 9 timer ned, via Blindleia og Ny-Hellesund. Det regnet eller var overskyet hele turen, og vi hadde lite vind.

30.04.18 Grimstad

Øs, pøs regn og mye vind. Vi bestemte oss derfor å bli over en natt til. Før regnet startet fikk vi polert litt av båten. Ellers har vi jobbet, handlet og lagd kake.

29.04.18 Furøya til Grimstad

I dag var det lite vind, men i stedet for å bruke motor, seilte vi i 2-3 knop ganske lenge. Truls fiska (med ny, dritkul snelle), igjen uten hell. Vi hadde full sol helt til Grimstad, og ble både brune og litt solbrente. Birk koste seg også i sola, men slapp heldigvis både brun- og rødfargen.

Truls undersøkte watermaker’n og prøvde å fikse den, men fikk det ikke til. Så det blir bryggevann på denne gjengen framover.

28.04.18 Kragerø til Tvedestrand til Furøya

I dag dro vi av gårde i 8-tiden. Det var nesten vindstille så det ble mye motorkjøring. Vi tok det rolig og fisket litt underveis. Vi fikk napp en gang, men fisken stakk av med kroken i stedet for omvendt..

Vi stoppet først i Tvedestrand. Der blåste det kraftig, vi så lite mennesker og det var kaldt. Gjestebrygga var heller ikke mye å skryte av. Det fristet ikke å ligge der. Truls syklet (vi har fått oss sammenleggbare sykler) til Kiwi for å handle før vi dro ut til Furøya i stedet. På butikken var det noen som lurte på om han var russ (hahaha) fordi han hadde på seg rød seilbukse. Dagens!

På Furøya var det superfint å ligge. Her ligger vi med baugen inn mot brygga og akterenden mot en bøye hvor vi har bundet et tau mellom den og båten. Trus fikk testet paddle boardet sitt igjen, og fikset litt på fortøyningen mellom båten og bøya. Etterpå gikk vi tur på øya med Birk i bæresele og grillet lammekoteletter i cockpitten. Sola stekte og det føltes som om det var sommer. Det er masse liv her, mye mer enn tidligere på turen. Nesten helt fullt!

Watermaker’n vår streiker da…. Buuu… så nå må vi spare på vannet slik som normale mennesker gjør. Vi har blitt litt bortskjemte og bruker MYE vann. Spyler doen med ferskvann, dusjer litt for lenge, lager over gjennomsnittet mye mat (og må da vaske opp igjen) og vi har med en baby. Så dette kan bli spennende.

27.04.18 Kragerø

I dag valgte vi å ta en hviledag. Det var meldt motvind og vi prøver å bruke motor minst mulig på denne turen. Det ble en rolig dag i Kragerø med jobbing, litt trening og en tur til sentrum. På Brødrene Brubakken AS fikk vi tak i økologisk kylling, lammekjøttdeig og en lammeskulder, som vi slengte på grillen. NAM! Vi hengte også opp en hengekøye i cockpitten til Birk. Truls prøvde å hjelpe norsk-amerikanerne med baugpropellen, som streika. På kvelden tettet kjøkkenvasken seg helt, og vi styra masse med å fikse den. Det var tett langt nede i røret. Skikkelig ekkelt, men Truls klarte det til slutt. Handy <3

26.04.18 Stavern til Jomfruland til Kragerø

Vi sto opp tidlig og dro fra Stavern kl 7. Var ganske urolig sjø den første delen av turen, og det kom bølger fra tre sider. Vi prøvde først å legge til på Jomfruland, men måtte til slutt gi oss. Det blåste 10 sekundmeter og det var altfor mye strøm. Etter 4-5 mislykkede forsøk seilte vi inn til Kragerø i stedet. Ved siden av oss ligger noen norsk-amerikanere som har seilt helt fra USA for å finne frem til fjern slekt i Skien. Ganske kult! Vi gikk en tur til sentrum og fikk tak i fersk breiflabb hos Kragerø Sjømat AS.

25.04.18 Vrengensundet til Stavern

Vi dro av gårde i halv 9-tiden og kom fram til Stavern rundt kl 13. Det ble motorkjøring frem til Svenner fyr, og så perfekt seilvind inn til Stavern. Vi gikk en liten trilletur, handlet og fikk besøk av Signy sin tante. Deilig sol og ganske varmt i dag også. Berserk ligger like ved oss på brygga.

24.04.18 Vallø til Vrengensundet

I dag startet årets langtur. Det var mye å fikse og ordne før avgang og motvind, så vi dro ikke lenger enn til Vrengen. Det var sol og deilig vær, og vi fikk nyte noen timer i sola før vi tok en tidlig kveld. Planen vår er å sette igjen båten i Bergen noen uker før vi seiler videre til Lofoten.

30.03.18 Nord-Koster til Vallø
Distanse: 30,4 nm

29.03.18 Fjällbacka til Nord-Koster
Distanse: 21 nm

28.03.18 Fjällbacka

27.03.18 Strömstad til Fjällbacka
Distanse: 24,6 nm

26.03.18 Strömstad

25.03.18 Vallø til Strömstad
Distanse: 30,6 nm

07.08.17 Daftö til Strömstad

I dag kjørte vi den korte turen bort til Strömstad for å handle. Det begynte så bra med sol i dag tidlig, men med en gang vi kom til Strömstad kom også regnet. Og varte hele dagen… Vi fikk jobbet en del da. Og handlet. I morgen seiler vi hjem igjen (for mye vind for Signy og Birk i dag).

06.08.17 Resö til Daftö

Planen var å bli her en natt til og så reise hjem til Tønsberg, men det har vært så utrolig mye skvulping og dunking og slamring osv. i natt at vi ikke orker å bli her lenger. Dyrt er det også. 450 kr for enda en natt uten søvn, nei takk! Før vi dro gikk vi en tur på land for å handle. Det viste seg å være en slags temadag i dag så vi ble overtalt av noen barn til å bli med på et rebusløp. Det var visst en god idé. Vi fikk sett masse mer av øya enn vi ville gjort om vi bare hadde gått til butikken. Det er veldig fint her og veldig ordentlig. Og det er veeeeldig mange nordmenn som har sommerhus her. Rebusløpet var ca. 3 km langt. Etter det + en tur på butikken (som var skikkelig dårlig) kom vi oss av gårde så fort som mulig da det viste seg at båten lå litt dårlig. Var litt dramatisk å komme seg ut fra havnen pga vinden. Blåste stiv kuling (over 15 på det meste)! Men vi fikk det til og satte kursen mot Strömstad. Var ganske artig over Gula humpen (et noe «fryktet» havstykke langs svenskekysten) i stiv kuling, men vi klarte oss vi.

Seilte forbi Strömstad og la oss på svai i nærheten av Daftö camping. Truls brukte ettermiddagen på å prøve og fange sjøørret (som visst hadde vaket en gang når vi kom inn i bukten). Signy og Birk var moralsk støtte. Lagde digg kebab til middag og så på vår nye seilserie crush, Sailing SV Delos, til Birk endelig sluknet og vi også kunne legge oss.

05.08.17 Grundsund til Resö

I dag var tiden kommet for å dra videre. Endelig sol og bra vind. Vi seilte opp igjen gjennom kanalene til Havstensund. Prøvde å finne et sted å legge oss på svai i nærheten, men vi fikk ikke godt nok feste. Var altfor mange båter der og dermed ingen gode plasser igjen. Vi dro derfor videre til Resö. Her fikk vi plass med akterenden inn mot brygga og ankeret ute i baugen. Ikke helt optimal plassering siden det er meldt så mye vind i natt, men vi ganske godt feste med ankeret og vinden blåste fra brygga.

På turen opp i dag hadde vi en «hatt-over-bord»-øvelse. Den nye hatten til Truls blåste av og vi måtte finne den og redde den. Klarte det, woho! Fikk en påminnelse over hvor fort man mister synet på det som havner over bord. Fant hatten etter 4-500 meter selv om vi snudde nesten med en gang. Hadde egentlig gitt opp når vi fikk øye på den. Ellers har det vært båtrace og vi har vært omringet av susende motorbåter og bølger store deler av turen.

04.08.17 Grundsund 

Denne dagen begynte også med regn. Vi brukte derfor formiddagen til å jobbe. Heldigvis lettet det etter hvert og vi fikk gått en tur til den andre siden av sundet. Det er skikkelig koselig her altså! Det er laget vei litt opp i høyden langs vannet rundt den ene delen av sundet. Veldig fin vei å gå eller jogge på. Tilbake i båten hadde vi spa-dag med Birk og så lagde vi lammegryte til middag.

03.08.17 Grundsund

Vi blir i Grundsund noen dager pga været. I dag flyttet vi båten slik at vi nå ligger med baugen mot bryggekanten. Det har regnet i HELE dag så vi har ikke gjort så veldig mye. Vasket klær, tørket klær, jobbet, slappet av… Truls tok et sporty kveldsbad og så lagde vi ossobuco, som er en italiensk kalverett. Navnet ossobuco henviser til hullet midt i benet hvor margen sitter.

02.08.17 Fotö til Grundsund

I dag var det god seilvind og deilig sol. Vi seilte derfor hele dagen og kom frem til Grundsund kl.18:30. Vi prøvde først å få plass på Gullholmen, men der var det helt fullt. Det er meldt regn og mye vind fremover så vi ønsket en trygg havn hvor vi kunne bli noen dager. Vi ringte Grundsund på forhånd for å høre om det var plass. Det var ganske fullt her også, men vi fikk ligge på utsiden av båten til havnekapteinen. Lønner seg å ringe! Grundsund er et utrolig koselig sted med små sjarmerende hus og trange gater. Vi gikk ut og spiste middag for første gang på turen. Vi fikk plass ute på Smultron & Tång og bestilte en deilig fiskerett. Anbefales!

01.08.17 Østerby til Fotö, Sverige

I dag forlot vi Læsø for denne gang og seilte (motor for det meste) mot Göteborgs skjærgård. Vi la til på Fotö for natten. Utrolig koselig øy som minner litt om Åstol. Planen for kvelden er grilling. Endelig en dag med skikkelig bra vær! Truls kjøpte stand up paddle (SUP) før vi dro fra Norge. Det viste seg å være mye mindre enn han trodde, men han klarte faktisk å padle stående over til andre siden av innseilingen for å betale havneavgift. Et ganske morsomt syn, haha!

31.07.17 Østerby til Byrum til Vesterø og resten av øya

I dag fikk vi endelig sett mer av øya – så og si hele øya faktisk! Vi kjørte først til Byrum, som er øyas eneste by. Det pøsregnet, men vi kom oss opp i et utkikstårn, Læsøtårnet, og fikk sett utover. Deretter kjørte vi til Vesterø Havn, som viste seg å være veldig fin. Vi spiste deilig skalldyrlunsj der (jomfruhummer og reker), jobbet litt og trillet litt rundt. Deretter kjørte vi videre til Storhaven gård. Der var det utrolig koselig! Masse dyr som løp rundt, ismeieri og gårdsbutikk. Birk fikk hilse på geiter for første gang. Dessverre begynte det å regne igjen så vi kjørte videre ned til Saltsyderiet, men der skjedde det ingenting i dag. Vi fikk sett et tanghus på veien (hus med tangtak). Læsø er kjent for dem. Videre tok vi en veldig trang og humpete liten gårdsvei tilbake mot Østerby. Vi kjørte helt ut på tuppen av øya på nordsiden før vi reiste tilbake til båten. Mange fine inntrykk i dag. Læsø byr på mer enn vi hadde trodd og er vel verdt besøket dersom man seiler forbi.

30.07.17 Østerby, Læsø

Regn, regn, regn. I dag skulle vi egentlig leie Elbil og se øya, men den var allerede utleid 🙁 Vi kommer oss ikke videre nedover pga motvind så vi blir her lenger. I dag har Truls mekket en del i båten. Det har regent mye, men på kvelden klarnet det opp og vi grillet kjøtt av «grassfed» Gallowayfe fra øya. Nam! Fikk også booka Elbil til i morgen.

29.07.17 Østerby, Læsø

I dag har vi vært mye i båten. Det har regnet og vi har vært trøtte (tar på å ha en liten baby). Det lettet heldigvis utpå dagen og vi gikk en trilletur langs vannet. Det står boder med varer langs veien utenfor veldig mange hus her. Det er alt fra smykker til grønnsaker, og man legger bare igjen penger og tar det man trenger. Kult! På kvelden grillet vi spareribs og krepsehaler (står kullgriller overalt langs havna).

28.07.17 Skagen til Østerby, Læsø

I Skagen var det fullt av båter, turister og festing. Litt slitsomt så vi dro like gjerne videre til Læsø tidlig i dag. Hadde god vind over og kom fram i 14-tiden. Vi hadde en liten ulykke på veien over, men det gikk heldigvis bra. Vi hadde ikke bundet opp linen til lazyjacks (den lå og slang på dekk) så den forsvant inn i blokken til storseilet så hardt at det var helt umulig å få den ut. Truls måtte derfor ut på dekk å mekke litt.

Når vi kom frem til Østerby gikk vi ut for å finne noe god lunsj, men det eneste restaurantene solgte var panert rødspette… Vi endte derfor opp med å kjøpe grønnsaker, fisk og krepsehaler og lagde lunsj i båten i stedet. Mmmm 😀 Gikk deretter en tur og så oss rundt.

27.07.17 Åstol til Skagen

I dag seilte vi over til Skagen. Vi hadde god vind hele veien og holdt en gjennomsnittsfart på 8 knop. Vi kjørte gjennom Marstrand og var ganske fornøyde med å ha stoppet på Åstol i går i stedet. Når vi nærmet oss Skagen møtte vi et skikkelig uvær og rakk å bli klissvåte innen vi hadde lagt til. Birk begynner forresten ALLTID å skrike når vi skal legge til. Slår aldri feil! Vi fikk plass på utsiden av en motorbåt midt i smørøyet. Gikk en ettermiddagstur, handlet litt og lagde digg middag.

26.07.17 Stenungsund til Åstol

I dag satte vi kursen videre mot Marstrand, men stoppet på Åstol i stedet. Utrolig koselig liten øy! Har vært kjempedeilig vær i dag og masse båter og liv på øya. Vi fikk også besøk av den kristne seilbåten Elida, som holdt en liten «konsert» før de dro videre (de fikk ikke plass lenger fordi de lå i veien for ferga..).

25.07.17 Lysekil til Stenungsund 

I dag startet vi tidlig og dro hele veien til Stenungsund. Her har de et lager med deler til Sweden Yacth så vi skal prøve å finne ny sprayhood. Ellers er byen ganske så stygg og kjedelig. Fullt er det også her. Vi fikk heldigvis til slutt plass rett ved siden av båtbutikken. Byen var ganske død når vi endelig kom oss ut, men vi rakk en rask tur innom kjøpesenteret før det stengte.

24.07.17 Malmön til Lysekil

I dag reiste vi kun en kort etappe ned til Lysekil. Poenget er jo å ha sommerferie og slappe litt av, ikke å peise på. I Lysekil var det ganske fullt, men vi fikk plass på siden av en annen seilbåt. Vi gikk i land og trillet litt rundt. Var innom båtbutikk og matbutikk før vi spiste lunsj på Publik Mat & Bar etter å ha sjekket TripAdvisor. God mat, men kjip presentasjon. Kvelden gikk med til planleggingen av turen videre, jobbing, klesvask og risotto!

23.07.17 Gluppö til Sladholmen til Malmön

I dag tidlig våknet vi av at roret lagde rare lyder, og når vi gikk ut for å se, viste det seg at vi nesten hadde drevet opp på land. Det ble som Truls hadde fryktet. Vi kom oss av gårde så fort som mulig! I dag hadde vi for det meste god seilvind, men måtte kjøre en del motor fordi vi dro gjennom kanalene ved Hamburgsund og Hunnebostrand. Utrolig idyllisk og utrolig fullt av andre båter! Her gjaldt det å holde tunga rett i munnen! Vi seilte videre fordi Kungshamn og Smögen (prøvde å få plass, men det var helt fullt) til Sladholmen, hvor vi la oss på svai. Vi prøvde å feste ankeret to ganger, men hver gang begynte vi å drive etter noen timer. Første gangen hadde ankeret hengt seg fast i en krabberuse. Siste gangen var i 22-tiden når vi skulle til å spise middag. Vi heiv i oss maten og kjørte opp igjen til Malmön, hvor vi la oss på utsiden av en annen båt for natten. «Reddet» en liten gutt som hadde fått motorstopp med jolla si på veien.

Vi glemmer stadig å skru på satelitt-dingsen – senest i kveld! Er så lenge siden vi har seilt langt nå og med en liten baby går ting oss litt forbi til tider.

Gluppö

22.07.17 Kalvön/Killingen til Gluppö

I dag seilte vi videre innover mot Havstenssund. Utrolig fint her også. Vi seilte videre på «E6» nedover til Gluppö, som ligger rett utenfor Fjällbacka. Det er helt vilt mange båter her i fellesferien og vi må passe på hele tiden. Gluppöbassängen var også full av båter, men veldig idyllisk. Vi fortøyde båten til land med akterenden og hadde to anker ute i bauen. Planen var egentlig at vi skulle ligge sånn på dagen og på svai lenger ute om natten. Men vi droppet det, noe som straffet seg morgenen etter.

Vi brukte resten av dagen til å kose oss på land i sola og grillet spareribs til middag.

21.07.17 Strömstad til Kalvön/Killingen (i nærheten av Havstenssund)

I dag dro vi videre sørover. Planen var å seile til Fjällbacka, men vi stoppet i en bukt i stedet og skal ligge på svai i natt. Det er veldig mange andre båter, og nesten alle er nordmenn. Vi brukte kvelden til å teste dronen igjen og la ut en ny film på Facebook.

20.07.17 Tønsberg til Stömstad

Endelig sommerferie! Siden sist har vi flyttet til Jarlsø og fått baby. Vi har derfor seilt litt mindre i det siste, men Birk har allerede vært med på fire seilturer og trives godt i båten. I dag satte vi kursen mot Sverige. Planen er å seile til Danmark og første stopp på turen ble Strömstad. Vi stopper alltid her for å handle mat. De har så mye billig og bra økologisk mat og vin! Det er stappfullt her siden det er midt i fellesferien, men vi fikk heldigvis en plass på Torskholmen og slapp mye av bråket fra utestedene. Truls tok en spontan dukkert fra båten i det deilige og skitne vannet da han var så uheldig å miste de nye solbrillene sine.

1.04.17 Thyborøen og hjem!
Distanse: 180 nm

Startet 0720 og det ble motorseiling til kl 1600 opp langs vestkysten av Danmark. Etter det nydelig seiling i solnedgang fra skyfri himmel og stjerneklart, samtidig med perfekte vindforhold gjennom hele natta.  Ankom kl 1620 og ble møtt av kjæresten, Roger og Wenche.

29-31.03.17 LJmuiden til Thyborøen via Helgoland
Distanse: 186+160 nm

I LJmuiden fikk jeg lånt en sykkel for å få handlet. Butikken som lå ca. 25 minutter unna, hadde ganske bra utvalg så satset på å handle inn for resten av turen. Det ble 4 tunge bæreposer så sykkel ble veldig nyttig.

Kom meg avgårde kl 1020 og fikk veldig bra seilvind helt til Helgoland. Brukte motor kun litt for å lade. Siste timene klarte jeg snittfart på 9,5 knop takket være fin medstrøm.

Når jeg kom til Helgoland fikk jeg fylt opp diseltanken (billig avgiftsfri diesel