Båtprat #3: Hvorfor økologisk kaffe?

Mens vi var i Stavanger besøkte vi Stavanger kaffebrenneri, som skolen har kjøpt kaffe fra i mange år. Det var derfor ekstra hyggelig å besøke dem, og vi ble ikke skuffet! Det er alltid gøy å treffe noen som er genuint opptatt av det de produserer. Man kan se det i øynene på dem når de prater om produktet sitt med stor innlevelse og glede. Se intervjuet lenger ned!

Etter olje er kaffe den største, lovlig omsatte råvaren på verdensmarkedet. Man regner med at omtrent 100 millioner mennesker er involvert i kaffeproduksjon og handel totalt (6). Hva slags kaffe vi drikker er altså av stor betydning.

Smaksprøver
Smaksprøver 🙂 Gleder oss til å teste de ulike økologiske blandingene. Følg med!

Hvorfor drikke kaffe i det hele tatt?
Det er mange gode grunner til å drikke kaffe. Kaffe kan beskytte mot diabetes type 2 og Alzheimers. Det kan redusere risikoen for å få Parkinsons sykdom, flere kreftformer som prostatakreft, leverkreft, nyrekreft og tarmkreft. Det kan redusere risikoen for hjerterytmeproblemer, bedre lungefunksjonen og redusere risikoen for hjerneslag. Studier viser også at kaffe kan bedre tarmfunksjonen ved å øke antallet av bifidobakterier, som er gode tarmbakterier (2,4). Kaffe er i tillegg en av våre viktigste kilder til antioksidanter (3).

Dersom du sliter med stress og nedsatt binyrefunksjon bør du imidlertid være forsiktig med koffein og være spesielt nøye med hva slags kaffe du eventuelt drikker (2).

Så, hvorfor velge økologisk kaffe?

  • Du beskytter deg selv mot skadelige stoffer. Jo mer kaffe du drikker, desto viktigere blir dette. Kaffebønner er blant det som sprøytes mest (2). I tillegg vaskes kaffebønnene i et kjemikaliebad før de når koppen din!
  • Du er med på å beskytte de som jobber i kaffeproduksjonen. Mye kaffe produseres i u-land, og det er faktisk mange dødsfall knyttet til bruk av sprøytemidler brukt i produksjonen. Det er altså ikke bare for din egen helse at du bør velge økologisk, men også for andres helse.
  • Du sparer miljøet (og dyrene som lever der) for kjemikalier og sprøytemidler (5).
  • Økologisk kaffe smaker SÅ mye bedre!

Siden Norge er i toppen av kaffekonsumering, burde vi også være i toppen når det gjelder bruk av økologisk kaffe!

Kilder:

  1. http://www.stavangerkaffebrenneri.no/
  2. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/09/16/coffee-health-benefits.aspx
  3. http://forskning.no/forebyggende-helse-mat-og-helse-menneskekroppen-kjemi-stub/2008/02/kaffe-er-sunt-vi-lover
  4. http://coffeeandhealth.org/topic-overview/coffee-and-alzheimers-disease/
  5. http://www.livestrong.com/article/412545-benefits-organic-coffee-consumption/
  6. https://no.wikipedia.org/wiki/Kaffe

Disclaimer: Vi er ikke sponset av Stavanger Kaffebrenneri, eller tilknyttet bedriften på annen måte enn at vi kjøper kaffe derfra. Men vi ønsker at flere velger gode og økologiske produkter.

En kommentar om “Båtprat #3: Hvorfor økologisk kaffe?

Legg igjen en kommentar