Internett i utlandet

DSC00560
En fin arbeidsplass spesielt når vi har god dekning!

En absolutt forutsetning for at vi kan være på så lang seiltur mens vi jobber, er at vi har god tilgang på Internett. Satellitt er foreløpig både for dyrt og dårlig, så vi har vært avhengige av mobilt bredbånd og koblet oss til åpne WiFi-nett i havner.

Tidligere har vi kjøpt pre-paid simkort fra ulike leverandører i de landene vi har vært i. Det har fungert bra, men det har vært litt mye styr å finne frem til butikker som selger dem, og ikke alltid like enkelt å få dem til å virke. Det finnes en nyttig Wiki med oversikt. Gleden var derfor stor når både Telenor og Telia lanserte Roam like home i hele Europa. Det vil si at man ikke lenger trenger å frykte store mobilregninger, eller?

Siden vi er avhengig av Internett for å kunne jobbe, garderte vi oss med routere og abonnement fra både Telenor og Telia. Begge har fungerte veldig bra i Norge, selv om vi opplevde litt bedre dekning med Telenor langs kysten. I tillegg har vi jobbtelefonen med abonnement fra Dipper, så alle muligheter for å få testet de mot hverandre! Dipper kommer vi til å kutte ut etter hvert, siden de ikke tilbyr Roam like home.

SMS fra dipper
SMS fra dipper som vi så litt for sent

De første problemene oppstod når vi dro over Nordsjøen. I Nordsjøen har plattformene mobildekning som vi ble koblet opp på automatisk. Etter å ha vært uten mobildekning på lang tid, begynte det plutselig å plinge inn med meldinger, e-post og Facebook-oppdateringer. Det vi ikke var klare over, var at dette var ett nett med egne priser.

Dessverre så vi ikke meldingen fra Dipper før vi hadde surfet, sjekket mail og lastet opp videoer. Så det kan være lurt å slå av roaming når du seiler nærme plattformer og større skip.

Hvorfor router?

Antenne
Antenne montert bak på båten

Med en router så kan du ha ekstern antenne, og med en slik antenne vil du øke signalet betydelig. Selv om antennen skal være rundtstrålende, merker vi forskjell ved å forsøke å endre retningen den peker. Antennen er den som er til venstre på bildet.

Med router kan du også koble annet utstyr sammen, noe som er nyttig siden vi har både printer og skanner med oss i båten.

Til høyre på bildet ser du også vår WiFi-antenne (Bullet).

Free WiFi

Skjermbilde 2016-08-20 kl. 13.21.03
Oversikt over alle nettverk i flere km omkrets

Det vi har brukt mest er vår Bullet titanum. Den gjør det mulig å koble seg på WiFi-nett som ligger langt unna, siden den med en stor ekstern antenne forsterker signalet betydelig. Vi kobler oss enten på åpne nett, eller så kobler vi oss på nett i havner, kaféere, butikker etc. som vi har fått koden til.

Telenor vs. Telia

Når vi kom til Shetland, fungerte verken router med Telia eller router med Telenor. Når det gjaldt Telenor, så kom dette av av vi brukte en router som ikke originalt var levert fra dem. Telenor var helt suverene på support, og endret abonnementet slik at vi kunne bruke en av mobiltelefonene til å dele nett med samme simkort. Neste gang vi var hjemme, fikk vi med en ny router som har fungert meget bra.

DSC00553
Antenna bak i båten

Når det gjaldt Telia, så hadde vi med router som var levert av dem. Etter mye om og men, får vi beskjed om at Roam like home ikke gjelder via mobilt bredbånd i router, kun via mobilabonnement. Så det er nok mer Roam nesten like home. Vår opplevelse med support var også veldig skuffende sammenlignet med Telenor.  Null vilje til å løse problemet, så nå må vi betale for et abonnement vi ikke kommer til å bruke. Man kan bruke simkort fra mobilabonnement i router, men ikke eget dataabonnement.

Oppdatert (26. aug 2016) – Telia har også en begrensing på 45 dager, så nok en veldig god grunn til å ikke velge dem.

Vi anbefaler Telenor i utlandet fordi:

  • Dekning er bedre hos Telenor.
  • Vilkårene er bedre hos Telenor siden man kan bruke Mobilt bredbånd med router.
  • Support er mye bedre hos Telenor, noe som er viktig når man får problemer.
  • Billigere med Telenor. Mobilt bredbånd 50GB med Telenor koster 699,-  Med Telia må du betale 948,- for samme datamengde siden du da både må ha SMART Total og betale for 10 GB ekstra.
  • Ingen begrensing på hvor mange dager du kan bruke mobilt bredbånd i utlandet.
  • Hos Telenor gjelder databruk også i Martinique, Guadeloupe, French Guiana, Desirade, Les Saintes, Marie-Galante, Saint Barthelemy, St.Martin (FR), Gibraltar, La Reunion og Mayotte.

Det er sikkert mange som er fornøyde med Telia også, men for oss ble det altså 4-0 til Telenor denne gangen!

Pass på Isle of Man, Guernsey og Jersey

Siden de ikke er en del av EU så gjelder andre (dyre) utenlandspriser for alle selskaper. Gjelder sikkert også andre land. Tips gjerne hvis du vet om noen.

Hva skjer 1. juli 2017?

Da blir  det lik pris for mobilbruk i EU-land som i Norge.  Dette skjer 1. juli, 2017, takket være ny regulering fra EU-kommisjonen (1).

http://www.tek.no/artikler/pa-denne-dag-i-2017-blir-det-samme-mobilpriser-i-eu-som-i-norge/191182

2 kommentarer om “Internett i utlandet

Legg igjen en kommentar