På besøk hos orakelet i Delfi

På besøk hos orakelet i Delfi

Galaxidi ligger i Delfi (som i orakelet i Delfi) kommune, og byen Delfi, og det arkeologiske stedet med samme navn, ligger ca. 1 time unna. Vi måtte derfor ta oss en tur.

Birk synes det var gøy de første 5 minuttene

I antikken var Delfi det viktigste orakelet i den greske verden og en betydelig helligdom for guden Apollon. Det var her han drepte slangen Python. Man trodde også at Delphi var verdens navle.

Birk sitter visstnok på verdens navle

Apollon talte til menneskene gjennom sitt orakel. Prestinnen ved orakelet i Delfi var kjent som Pythia. Hun satt over en åpning i bakken. Da Apollon drepte Python, falt kadaveret ned i  denne sprekken, i følge legenden, og røykgasser steg opp fra slangens råtnende lik. Beruset av denne dampen ville prestinnen falle i transe, noe som gjorde det mulig for Apollon å besitte hennes ånd. I denne tilstanden kom hun med profetier.

Ruinene etter orakelet i Apollostempelet

Mens Pyhia var i transe, talte hun i ørske og denne talen ble «oversatt» av tempelets prester. Folk kom til Delfi for å stille spørsmål om det meste, fra viktige saker av offentlig interesse til rent personlige affærer. Orakelet fikk stor betydning i hele den gresktalende verden, men også i andre land som var påvirket av gresk kultur. Orakelet var også kjent hos de tidlige romerne, men dets popularitet avtok i romertiden.

Apollostempelet sett ovenfra

Vel verdt et besøk! Delfi ligger i den sørvestlige forgreningen av fjellet Parnassos, så utsikten og naturen var verdt turen i seg selv. I tillegg til alle ruinene inne på det arkeologiske området, ga billetten tilgang til et museum med mange godt bevarte funn. Veldig gøy å besøke dersom man er interessert i antikken.

Birk var ikke like happy med Delfi-turen. Det var nok litt i varmeste laget for han. Vi tok med vognen, men det var for det meste trapper inne på området, så trilling var ikke akkurat mulig.. Så det anbefales ikke 🙂

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Delfi#Orakelet

Legg igjen en kommentar