Av brosmen vi fikk tak i når vi var i Kalvåg, lagde vi en franskinspirert fiskesuppe. Vi tok utgangspunkt i Bouillabaisse, men lagde vår egen variant. Vi serverte den med nybakt grytebrød med masse godt smør.
Bouillabaisse er en fiskesuppe som opprinnelig stammer fra området omkring Marseille i Provence. Det blir alltid benyttet flere slags fisk og eventuelt skalldyr, men sammensetningen varierer. Suppen kan også inneholde purreløk, tomater, hvitløk, urter (f.eks. persille, timian, fennikel), laurbærblad og appelsinskall.En tradisjonell bouillabaisse skal inneholde minst tre forskjellige fiskeslag. Suppen helles på en tallerken, vanligvis over et stykke ristet brød. Fisken og skalldyrene som suppen er kokt på, serveres ved siden av (1).
Bouillabaisse ala Vagabond
- Smør/olje
- Fennikel
- En klype safran
- Stangselleri
- Sjalottløk
- Hvitløk
- Fersk chili
- Fersk ingefær
- Fersk gurkemeie
- Tørket chili
- Cayennepepper
- Tomatpuré
- En boks hakkede tomater
- Hvitvin
- Kokt vann (aller helst fiskekraft)
- Lime
- Gressløk
- «Fennikelgress»
- Ruccola
- Brosme (helst ulike typer fisk, skalldyr, skjell osv.)
Fremgangsmåte
Vi begynte med å steke tynne skiver fennikel i smør og krydret med litt safran. Deretter tilsatte vi stangselleri, så sjalottløk og så en blanding av fersk hvitløk, fersk og tørket chili, fersk ingefær, fersk gurkemeie og cayennepepper. Deretter tomatpuré og så en boks/kartong hakkede tomater. Så litt hvitvin, kokt vann til passe konsistens og saften av 1/2 lime (smak til). Egentlig bør man bruke god fiskekraft kokt på hummer, ulike fiskesorter osv., men vi gjorde det enkelt denne gangen. Til slutt tilsatte vi hakket gressløk, «gresset» på fennikelen og litt hakket ruccola, og helt til slutt brosmen. Vi lot suppen trekke til brosmen var ferdig. Bruk gjerne ulike typer fisk, skalldyr og skjell. Da blir suppen ekstra god.
Vi serverte suppen med nybakt grytebrød.
Eltefritt grytebrød
Grunnoppskriften på grytebrød er hvetemel, gjær, salt og vann. Som vanlig brukte ikke Truls noen oppskrift når han bakte. Brødet ble derfor mye mer spennende enn grunnoppskriften, men oppskriften ble litt sånn omtrentlig..
- 1/3 pakke fersk gjær
- En del salt
- Litt olivenolje
- Chiafrø
- Solsikke
- Andre frø…
- Litt rugmel
- Speltmel (mesteparten av melet)
- Vann
Fremgangsmåte
Vi blandet alt sammen i en bakebolle. Deigen ble litt klissete. Lot den heve et par timer, snudde forsiktig og lot den heve litt til. Forvarmet ovnen til 240 grader med en jerngryte inni i ca. 20 minutter. Veltet deigen forsiktig over i gryta sammen med en god del smør og strødde så litt speltmel på toppen. Stekte brødet i en halv time med lokk og så 15 minutter uten.
Vi gjorde ikke noe med temperaturen når vi satte inn brødet, men i en vanlig ovn (altså ikke en båtovn) kan du nok sette ned temperaturen til 200 grader når brødet settes inn.
Her finner du en mer nøyaktig fremgangsmåte (2).
Varmet noen skiver brød i stekepanna og serverte det med et tykt lag ekte smør til fiskesuppen. Mmmm!
Kilder:
1. https://no.m.wikipedia.org/wiki/Bouillabaisse#
2. http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/eltefritt-grytebrod/
En kommentar om “Båtmat #8: Fransk fiskesuppe med eltefritt grytebrød”