Apagio Taverna

Apagio Taverna

Vår desidert beste mat- og restaurantopplevelse så langt her i Hellas fikk vi på Apagio Taverna, en liten familiebedrift i Poros som har klart å bli nummer 1 på TripAdvisor. Og med god grunn! De elsker nemlig det de gjør og de bruker gode råvarer.

Økologiske hjemmedyrka urter fra hagen

Apagio Taverna ligger litt unna de andre restaurantene langs brygga i Poros og vi hadde først litt problemer med å finne den. Hadde vi funnet den før, hadde vi spist der hver eneste dag.

Hvorfor var Apagio Taverna så bra? For det første var servicen utrolig bra. Vi fikk lære om råvarene, komme bak å se på utvalget av fisk før vi valgte, vi fikk være med i «hagen» å se på alle urtene de dyrket og vi fikk både forrett, dessert og likør på huset.

For det andre brukte de økologiske råvarer, dyrket litt selv, serverte kun fersk og vill fisk (altså ikke oppdrett) og de hadde ambisjoner om å bli enda mer selvbergende og fokusere enda mer på å servere mest mulig økologisk. De samlet også sitt eget salt og plukket lokale kystplanter på et eget område ved havet, som vi også fikk smake på. I tillegg hadde de gresk økologisk vin, noe som ikke har vært så lett å oppdrive her i Hellas.

For det tredje var maten fantastisk god og de brukte lang tid på å tilberede den perfekt. Vi kom for en sen lunsj i 15-tiden og ble sittende helt til 17:30. For et sted!

Marinert ansjos til forrett

Forrett var marinert ansjos (olivenolje, sitron, chili). En typisk forrett her nede og veldig god. On the house fordi vi bestilte en «dyr» hvitvin som de mente passet perfekt til denne forretten (en flaske økologisk hvitvin kostet hele 28 euro…).

En type skorpionfisk til hovedrett

Hovedretten var en type skorpionfisk med hjemmelaget fries (i Hellas får man dessverre fries til alt) og stekte grønnsaker. Sausen var laget av olivenolje, sitron og økologiske urter fra hagen. Så enkelt og så godt.

Grønnsaker, en type lokal kystplante, hjemmedyrka kapers og saus laget av olivenolje, sitron og urter som tilbehør til fisken

Skorpionfisker er en stor gruppe med flere hundre fiskearter. Gruppen omfatter mange av verdens giftigste arter. Skorpionfisker tilhører uerfamilien (1). Det var første gangen vi smakte dette og det var veldig godt.

Vi fikk dessert på huset. Baklava, som er en velkjent dessert i Hellas, med mastiks-iskrem. Baklava lages av filodeig, nøtter, smør og honning/sirup. Farlig godt!

Baklava med mastiks-iskrem

Mastiks-iskrem var nytt for oss. Mastiks er en lysegul harpiks som fremstilles fra mastikstre. Treet vokser i hele middelhavsområdet, men produksjonen har helt siden antikken nesten utelukkende foregått på den greske øya Khíos. Den kan brukes som en slags tyggegummi, som medisin, i ferniss og i ulike typer mat og drikke (2).

Til slutt fikk vi en likør laget av rødvin tilsatt brunt sukker og lemon-geranium-blader (det egentlige navn er Pelargonium Graveolens). Likøren står i ca. 3 uker før den er ferdig. Veldig enkelt og utrolig god.

Likør laget av rødvin, brunt sukker og lemon-geranium-blader (Pelargonium Graveolens)

Dette var litt av en mat- og drikkeopplevelse, og dersom du er i Poros, MÅ du besøke Apagio Taverna!

Kilder:

  1. https://no.wikipedia.org/wiki/Skorpionfisker
  2. https://no.wikipedia.org/wiki/Mastiks

Legg igjen en kommentar