Båtmat #42: Spicy svinegryte etter tur i Porto

Båtmat #42: Spicy svinegryte etter tur i Porto

Vi er i gang med seilingen igjen og denne gangen går turen fra Figueira da Foz i Portugal, hvor båten har ligget i vinter, og hjem til Tønsberg. Vi venter en liten gutt og har lyst å ha båten hjemme de første årene.

På lørdag seilte vi til Porto, hvor vi cruiset rundt i byen på scooter hele søndagen (og knuste en mobilskjerm i iveren) og avsluttet dagen med en deilig svinegryte til middag. Den deler vi oppskrift på her 🙂

Ingredienser

  • En bit fet pølse, f.eks. chorizo
  • 4 svinekoteletter
  • 1-2 løk
  • 1 chili
  • 4 hvitløksfedd
  • 3-4 cm ingefær
  • 5-6 små champignon
  • 3 gulrøtter
  • 1 squash
  • 1/2 rød paprika
  • Garam masala
  • Cayennepepper
  • 1 boks hakket tomat
  • Soyasaus
  • Worchestersaus
  • Salt & pepper
  • Friske urter, f.eks. koriander eller persille, som topping
  • Jasmineris
  • Fennikel, nellikspiker og stjerneanis i risen

Fremgangsmåte
Salt kjøttet noen timer før middag og la det ligge i kjøleskapet.

Kutt kjøttet i terninger og pølsebiten i enda mindre terninger. Kutt gulrøttene i små terninger, squashen i større terninger og paprikaen i små biter. Salt squashen og la den ligge litt for å få ut mest mulig vann.

Kutt sopp i biter og hakk løk, hvitløk, ingefær og chili.

Begynn med å steke pølsa uten ekstra fett i gryta. Den slipper ut mye fett som kan brukes som stekefett videre.

Ha så i kjøttbitene. Disse inneholder også mye fett som gjør det unødvendig med ekstra smør/ghee/olje i gryta. Deretter har du i sopp og steker litt til, krydrer med garam masala og har så i gulrøtter, squash og paprika.

Etter å ha stekt alt sammen i noen minutter har du i løk, chili, hvitløk og ingefær.

Deretter en boks hakket tomat og smaker til med cayennepepper, vanlig pepper worchestersaus og soyasaus. La gryta koke til kjøttet og grønnsakene er møre og tomatsausen smaker godt. Det er også veldig godt å tilsette litt kjøttkraft, hvis du har. Det gjør retten enda mer næringsrik og smakfull. Smak til med salt og pepper.

Kok opp risen på vanlig måte, men tilsett gjerne krydder som fennikel, nellikspiker og stjerneanis i kokevannet. Du kan eventuelt koke risen i kjøttkraft. Da øker du næringsinnholdet ganske mye.

Vi bløtlegger alltid risen i så mange timer som mulig før bruk. I bløtleggingsvannet har vi i eplecidereddik og salt. Deretter skyller vi risen godt før vi koker den. Vi gjør dette både fordi risen er skitten og fordi den inneholder antinæringsstoffer som hemmer mineralopptaket.

Hakk opp friske urter og strø over gryta før servering.

Du kan lese om turen vår fra dag til dag i loggboken.

Legg igjen en kommentar