En gylden omvei

En gylden omvei

På Inderøy, helt innerst i Trondheimsfjorden, ligger Den gyldne omvei. «Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den Gyldne Omvei tar 8 minutter mer…. eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv…» Vi tok sjøveien. Den tok litt tid den også 🙂

Vi ankret opp rett utenfor Straumen, som er Norges nest sterkeste tidevannsstrøm. Det var godt feste så ingen store problemer bortsett fra at det var litt urolig. Vi tok jolla gjennom Straumen flere ganger, og det var litt spennende. Viktig å time godt!

På nettsiden til Den gyldne omvei kan vi lese:

Tar du turen langs Den Gyldne Omvei på Inderøy, kommer du til en rekke aktører som både stiller ut, selger og lar deg smake på det de har laget. Flere gårdsmatbutikker selger både egne og naboens produkter, laget av råvarer fra egen gård.

Surf Kombucha

Grunnen til at vi tok turen inn den lange og vindstille Trondheimsfjorden, var for å besøke Maren, som Signy har studert ernæringsterapi med, og kjæresten, Luca. Maren og Luca har startet firmaet Surf Kombucha, og de både lager og tapper kombucha på Inderøy. De har den siste tiden utvidet produksjonen sin, og nå selger de kombucha over hele Norge. Asko har begynt å levere, så det er bare å mase på din lokale butikk. Til og med på Joker Jarlsø har vi fått den inn (etter litt mas)!

Maren Aasen

Hva er kombucha, lurer du kanskje på?

Kombucha er en frisk og sprudlende drikk laget av økologisk te og sukker tilsatt startkultur. Startkulturen setter i gang en syrningsprosess (fermentering) som omdanner sukkeret til organiske syrer. Etter fermentering kan kombuchaen tilsettes smak, f.eks. ingefær, mango eller bringebær, som Surf Kombucha bruker. Kombucha inneholder, i tillegg til organiske syrer, probiotiske bakterier, altså gunstige bakterier for tarmen og helsa.

Vi besøkte tapperiet til Surf Kombucha og fikk en omvisning. Et eget innlegg kommer om det snart.

Gangstad Gårdsysteri

Maren er fra Gangstad gård, som produserer og selger ost og is. Gangstad gårdsysteri er Norges første autoriserte gårdsysteri, og i år feirer de 20 år.

Inne på ysteriet

Gangstad har vunnet flere priser for ostene sine, som selges over hele landet. På gården har de en gårdsbutikk, hvor man kan kjøpe ost, is, spekemat, kombucha, yoghurt, økologisk mel, surdeigsbrød, aioli, egg osv. De har bra utvalg, og alt er lokalt. Butikken er oppe alle dager, hele året, utenom søndager.

Gårdsbutikken

Vi var innom gården og fikk lunsjtallerken med utvalgte oster og spekepølser, og etterpå handlet vi en del i gårdsbutikken. Gangstad er spesielt kjent for blåmuggosten sin. NAM! Virkelig verdt å kjøpe dersom du kommer over den på en butikk eller er i området.

Lunsjtallerken som selges på Gangstad i juli
Litt av fangsten vår fra Gangstad

Birk var også så heldig å få kumelk rett fra tanken, altså upasteurisert melk som fremdeles inneholder masse gode bakterier. Han var i syvende himmel!

Maren tapper melk rett fra tanken

Nomnomnomnom

Inderøy Gårdsbryggeri

Øl med fyldig smak og særpreg. Brygget etter gamle håndverkstradisjoner.

Inderøy Gårdsbryggeri brygger og selger øl på gården, og arrangerer ølsmaking og pubkvelder på Bryggeriloftet. I tillegg til øl, selger de også mjød, cider og eplemost. Truls var ganske fornøyd når vi fant en økologisk variant.

Ølbryggeriet

Øyna

I tillegg til disse tre aktørene, tok vi turen opp til Øyna, for å se på utsikten.

Vagabond til venstre for kirka

Vi rakk ikke mer av Den gyldne omvei, men vi måtte prioritere det viktigste (for oss) siden vi hadde med Birk, som ikke har verdens største tålmodighet. I tillegg til lokale mataktører kan man også besøke kunsthåndverkere i sine verksted, historiske minnesmerker og gallerier, og man kan også overnatte ulike steder.

Vi anbefaler absolutt å ta turen innom Inderøy dersom man er på vei forbi på E6, eller har lyst på en skikkelig omvei på seiltur langs norskekysten.

En kommentar om “En gylden omvei

Legg igjen en kommentar