Næringsrik og enkel barnemat i båt

Næringsrik og enkel barnemat i båt

Omtrent alle vi møter synes det er sprekt og modig å ha med seg en 1-åring på langtur. Det er kanskje det.. Vi synes det går kjempefint. Birk sover bedre i båten enn hjemme, har mer enn nok plass til å leke på (foreløpig) og får oppleve og se kjempemasse, hver eneste dag.

Vi har festet en stol til han ute i cockpitten (sittedelen til barnevogna), slik at han kan være ute sammen med oss når han vil. Når det ikke går sidelengs, kan han også leke på gulvet i cockpitten. Vi har en flyttbar stol til han som vi fester på bordet inne, slik at det ikke er noe problem å gi han mat, eller plassere han et sted hvis vi må gjøre noe annet (som å legge til kai). Og når han vil leke mens vi seiler, legger vi masse puter rundt han på gulvet slik at han ikke tipper over og slår seg.

Men hva med mat da? Null problem. 

Signy er utdannet ernæringsterapeut og har i tillegg en bachelor i ernæring, og vi jobber begge med ernæring og helse ved Tunsberg Medisinske Skole. Altså er vi over gjennomsnittet opptatt av skikkelig mat, men også av å vise hvor enkelt det kan være å lage mat fra bunnen av. Vi lager omtrent all mat fra bunnen av, også til Birk. Vi har fokus på rene råvarer, og næringsrik, energitett og lettfordøyelig mat.

I båten har vi både komfyr og stekeplater. I tillegg er det tre kjøkkenredskaper vi virkelig anbefaler å ha  i båten dersom man har med småbarn på tur.

Stappe av søtpotet, gulrot og squash + lammeskav

Uunnværlig kjøkkenutstyr:

  • Stavmikser: Vår beste venn. Med en stavmikser kan maten mikses til passes konsistens. Vi lager mye stapper, og hadde ikke klart oss uten en stavmikser.
  • Trykkoker: Genialt! Vi prøver å gi Birk mest mulig rent kjøtt, men for å slippe seigt kjøtt og grov konsistens, tilbereder vi det ofte i trykkoker. Da blir kjøttet supermørt og saftig på kort tid. Vi sparer også gass.
  • Wonderbag: For å virkelig spare på gassen, og miljøet, er det lurt å investere i en Wonderbag. Vi lager mye beinkraft, og lurer det inn i all maten til Birk. En Wonderbag er en slags langtidskoker. Man koker opp maten på komfyren, og etter at den har kokt en liten halvtime, plasseres gryta i Wonderbagen. Der står den til maten er ferdig. Kraft kan stå i 1-3 dager alt etter hvilke bein som brukes. Vi lager som regel kyllingkraft av økologisk kyllingskrog (vi kjøper alltid hel kylling og bruker alt), og lar den stå i 12-24 timer.
Genialt kjøkkenutstyr i båt

Birk har også et eget bambusservice, både fordi det er et trygt materiale, men også fordi han har en tendens til å knuse ting..

Service i bambus (baby proof)

Hva slags mat lager vi til Birk?

  • Lam: Vi bruker mye lam. Enten kjøper vi hele lammelår og skjærer av litt til han, eller så bruker vi lammekjøttdeig, lammeskav eller lammekoteletter. Hverdagslam fra Tine er geniale produkter, som vi har blitt veldig glad i.
  • Hel kylling: Vi kjøper alltid hel kylling, og bruker både kjøtt og bein. Birk får ofte et bryst mens vi spiser resten. Skroget lager vi kraft av og putter i grønnsaksstappene til Birk.
  • Kraft: Vi har nesten alltid kraft i maten til Birk. Som regel spiser han en mos/stappe som tilbehør til måltidene, og da lages den på kraft. Kraft er supersunt og veldig enkelt å lage, spesielt med trykkoker eller Wonderbag. Vi lager kraft på lammebein (kjøper ofte skulder eller lår), kyllingskrog, hel høne, margbein eller andre bein. Så lenge kvaliteten på dyret er bra, blir det kraft!
  • Grønnsaksstapper: Vi koker rotgrønnsaker i kraft og moser til stapper, gjerne med litt klumper. Populære grønnsaker er søtpotet, gulrot, pastinakk, persillerot, brokkoli, squash, kålrabi og potet.
  • Smoothie: Dersom man har fryser eller kjøleboks i båten, kan man lagre frosne bær og banan, og enkelt lage smoothie. Vi lager som regel smoothie av frosne bær, frossen banan, kokosmelk og rå eggeplomme. Enkelt, næringsrikt og mettende.
  • Egg: Egg kan varieres i det uendelige. Vi bruker foreløpig mest eggeplommen. Eggehvite er mer allergent, så vi tar det litt forsiktig. Enten bruker vi rå eggeplomme i smoothie eller bløtkokt eller forsiktig stekt eggeplomme. Eventuelt rører vi inn rå eggeplomme i annen mat, for å næringsberike den.
  • Fisk: Birk elsker fisk! De få gangene Truls får fisk på kroken, får Birk alltid mesteparten. Han spiser både fiskekjøttet, fiskelever og rogn. I tillegg lager vi fiskekraft. DET kaller vi billig mat det!
  • Lever: Når vi kommer over økologisk lever, kjøper vi så mye vi kan. Truls lager postei, paté eller leverkaker av lever, kjøtt/kjøttdeig, egg og evt. litt grønnsaker. Lever er supermat for barn. Vi har også med leverkapsler, som Birk får med jevne mellomrom.
  • Melkeprodukter: Birk får litt upasteurisert ost, som parmesan, geitost og fåreost, som feta og Balsfjord, upasteurisert rømme hvis vi kommer over (Avdem sin er god), naturell yoghurt (han har nettopp smakt på Gangstad sin) og masse Rørossmør (lavpasteurisert og ikke-homogenisert). På Gangstad gård var Birk så heldig å få upasteurisert melk rett fra tanken. Vi fikk med oss noen flasker, og dette har han drukket siden. Han har tålt det kjempebra og i løpet av den siste uka har eksemet hans (som han har vært plaget med siden januar) blitt borte (tilfeldig?).
  • Fett: Små kroppen trenger masse fett. Birk får smør, kokosolje, ghee, olivenolje, tran (Havfruens tran nå), kokosmelk, eggeplomme, fett kjøtt og fet fisk (f.eks. egenfisket makrell). Han er dessverre ikke så fan av avokado, men vi jobber med saken.
  • I tillegg til egen mat, får Birk alltid smake på vår middag. Han er overraskende lite kresen. Kanskje fordi Truls er en fantastisk god kokk!
  • Fermentert mat: Foreløpig har ikke Birk fått så mye fermentert mat, men målet er å få inn fermenterte grønnsaker snart. Han får litt Vita biosa, som er en probiotisk urtedrikk, litt yoghurt/rømme og litt ost.
Leverkaker og søtpotetstappe
Økologisk høne som skal bli til kraft
Upasteurisert kumelk

Hva hvis vi spiser ute? Heller ikke noe problem.

For det første spiser vi nesten aldri ute, men når vi gjør det, har vi alltid med et lite glass med hjemmelaget barnemat just in case, men som regel får Birk smake vår mat. Det er jo ikke noe problem så lenge vi spiser skikkelig mat, dvs. mat basert på rene råvarer.

Resturanter har gjerne en barnemeny, men dessverre består den så og si alltid av pølse, pasta og hamburger. Vi spør heller om vi kan få en liten, og forenklet, porsjon av en av hovedrettene. Det har gått bra hittil. Sist fikk Birk torsk med kokt potet, litt grønnsaker og masse smør. Da var han fornøyd!

Det finnes altså ingen unnskyldning for å ikke lage bra barnemat i båt. Det kan være lurt å investere i litt utstyr, minimum en stavmikser. Så er det bare å la fantasien få fritt utløp. Gjør det enkelt, men næringsrikt og smakfullt. Da kan det ikke gå galt 🙂

Lammelår, potet, kålrabi, gulrot og smør
Torsk med masse smør og rotmos
Egenfisket fisk er billig og bra barnemat!

Legg igjen en kommentar