På besøk hos Surf Kombucha

På besøk hos Surf Kombucha

En av våre tidligere studenter på Kostholdsveilder og Ernæringsterapi, Maren Aasen, har sammen med sin kjæreste, surfer Luca Guichard, startet opp produksjon av kombucha. Vi mener at dette er en av de beste og sunneste variantene som finnes på markedet, både på grunn av smak og lavt sukkerinnhold. Vi besøkte Maren og Luca på Inderøy på vei oppover. Maren er fra Gangstad Gård, som vi skrev litt om i innlegget om Den gyldne omvei.

Surf Kombucha finnes foreløpig i 3 smaker: bringebær, tropisk ingefær og mango

SURF KOMBUCHA er en frisk og sprudlende drikk som lages av økologisk te tilsatt sukker. Man tilsetter så en startkultur som setter i gang en syrningsprosess og pH senkes. Ved fermentering omdannes stivelse og sukker til organiske syrer, og næringsinnholdet øker. Eksempel på andre matvarer som er fermentert er øl, spekemat, yoghurt, kefir og surdeigsbrød.

SURF KOMBUCHA smaksettes med bær, juice og ingefær. Drikken inneholder bare naturlige ingredienser, og svært lite sukker når fermenteringa er avsluttet.

SURF KOMBUCHA har gode probiotiske bakterier som er bra for fordøyelsen.

Vi fikk en omvisning på bryggeriet, og Maren fortalte litt om hvordan produksjonen foregår. I tillegg intervjuet vi henne. Her er det flere tips å hente for dere som har lyst å starte opp med produksjon selv!

Videoen ble dessverre litt uskarp og lyden litt dårlig pga bakgrunnsstøy.

Hva var grunnen til at dere startet med kombucha?

Det var litt tilfeldig.. Jeg lærte om fermentering og smakte kombucha for første gang under ernæringsterapistudiene på Tunsberg. Noen måneder etterpå var Luca og jeg på ferie i California, og da oppdaget vi hvor populært kombucha var der. Vi drakk mye kombucha de tre ukene vi var der, ble helt hekta, og ville ha mer av dette i Norge. Min mor er gründer og driver et gårdsysteri på gården jeg er oppvokst. Hun oppmuntret oss til å starte egen produksjon.

Hvordan var prosessen med å komme i gang?

Vi stod på bar bakke både når det kom til kunnskap om produksjonen, utstyr og økonomi. Men med god hjelp hjemmefra og fra lokalmiljøet, kom vi kjapt i gang. Jeg startet med å brygge i Norgesglass på kjøkkenbenken i den lille leiligheten vår i Oslo. Etter studiene flyttet jeg hjem, søkte Innovasjon Norge om støtte til et prosjekt for å lære mer, og for å se om dette var liv laga.

Siden vi var en av de første som startet opp i Norge, var det ikke mye kunnskap å hente her. Vi dro derfor både til New York, Hawaii og California for å lære og for å få inspirasjon. Vi kjøpte inn litt utstyr, fant gode smaker, gjorde markedsundersøkelse og fant fort ut det var stor interesse. Videre har Innovasjon Norge støttet oss flere ganger, vi har fått med investor og blitt et AS, flyttet inn i egne lokaler og investert i nytt, flott brygge- og tappeutstyr, og selger nå til rundt 100 utsalgssteder i hele landet. Det er nå tre år siden vi startet prøving og læring, og to år siden vi solgte våre første flasker.

Hva er det som er så bra med kombucha?

Først og fremst er det en frisk drikk med lite sukker, i alle fall vår Surf Kombucha, og uten kunstig søtning. Og siden den er fermentert, har den både melkesyrebakterier, syrer og enzymer som er positive for fordøyelsen. Det sies mye om de helsebringende effektene av kombucha. Hvor mye som er sant, er en annen sak, og det er selvfølgelig individuelt hvordan man reagerer på kombucha. Likevel vet vi at kombucha inneholder:

  • Melkesyrebakterier, som er bra for fordøyelsen
  • Antioksidanter
  • Organiske syrer (blant annet glukuronsyre, smørsyre, laktatsyre, kaprylsyre, sitronsyre osv.). Glukoronsyre eller lingnende syrer i kombucha kan virke avgiftende. Glukoronsyre dannes naturlig i leveren og hjelper til med å avgifte kroppen.
  • Aminosyrer, som er proteinenes byggesteiner
  • C- og B-vitaminer
  • Selv om kombucha er surt (har lav pH), er den basedannende i kroppen. Kombucha stimulerer også magesyreproduksjonen, som er viktig for fordøyelsen.

Har du merket noen positiv effekt av kombuchan selv? Eller fått tilbakemeldinger fra andre?

Jeg slet med magen og intoleranser i noen år og gjorde flere tiltak for å bli bedre. Nå kan jeg så å si spise hva jeg vil igjen. Jeg tror nok det er flere ting som til sammen har hjulpet, ikke bare kombuchaen alene. Men jeg har jo drukket MYE kombucha de siste tre årene, så det har nok helt klart hjulpet noe.

Vi har blant annet fått tilbakemeldinger fra andre om at kombucha har hjulpet mot halsbrann, lettere å gå på do og at næringsstatusen generelt har gått opp, sett på blodprøver hos lege. Vi ønsker ikke å promotere Surf Kombucha som et vidundermiddel, heller et sunt alternativ til alkohol, brus og andre sukkerdrikker, men det er så klart veldig gøy å høre sånne historier!

Du er jo utdannet ernæringsterapeut. Har du brukt noe av det du lærte på studiet når du utformet produktet?

Det har helt klart vært en fordel å ha ernæringsbakgrunn, både i selve prosessen med utformingen av produktet; fermenteringsprosessen, sukker, pH, næringsberegning osv. Men også tryggheten med å presentere det som et sunt produkt, og kunne svare på helserelaterte spørsmål som dukker opp.

Hvordan ser fremtidsplanene deres ut? Hva er målet, og drømmen?

Målet er først og nå ut til enda flere i Norge, og gjøre produktet mer kjent og mer tilgjengelig for alle i hele landet. Drømmen er å flytte til Portugal, der Luca har vokst opp, og kunne jobbe videre med Surf Kombucha der, og kanskje eksportere til flere land.

Hva er dine topp tre beste tips til andre ernæringsterapeuter som ønsker å starte egen virksomhet?

  1. Bruk Innovasjon Norge, lokalmiljøet, inkubator- og gründermiljøer og gode kontakter for alt det er verdt. Det er vanskelig å stå der helt alene, og viktig både for motivasjon og fremgang og ha noen å sparre med, ofte.
  2. Du MÅ være tålmodig, virkelig ville, og helst ha en jobb ved siden av. For det er som regel mye mer jobb og tar mye lengre tid enn man tror, og lite å tjene de første årene.
  3. Bruk sosiale medier godt! Det ligger mye gratis markedsføring i å være aktiv her. Hjemmeside, Facebook, Instagram, blogg, Snapchat, Youtube…. Du må tørre å selge deg selv og/eller produktet!

Vi fikk med oss en kasse 😀 

Legg igjen en kommentar