Grytebrødet vi la ut for en tid siden ble en stor hit her i båten. Det er enkelt å lage, vi kan tilsette hva vi vil og dersom vi steker skivene litt i ovnen før vi spiser, har vi alltid et ferskt brød på lur.
I Stryn var vi så heldige å få surdegisstarter på økologisk emmer. Vi lager derfor alltid grytebrød av surdeig nå. Surdeigen gjør kornet og frøene lettere å fordøye, senker den glykemiske belastningen, øker næringsinnholdet- og opptaket og gir brødet ekstra god smak. I tillegg er det enda enklere å lage fordi vi slipper å kna det.
Ingredienser til et basic surdeigsbrød
- 3 ss surdeigsstarter laget på finmalt emmermel
- 1 del siktet emmermel
- 2 deler finmalt speltmel
- Ca. 1 dl chiafrø (kommer an på mengden mel)
- 1 ss havsalt
- Vann til passe konsistens (ganske løs, men ikke flytende)
- Olivenolje
Fremgangsmåte
Vi blander sammen økologisk mel, vann, starter, salt og chiafrø til passe konsistens (husk at chiafrø suger til seg en god del vann). Noen ganger tar vi også litt olivenolje i røra. Så lar vi deigen/røra stå tildekt på et lunt sted i 18-24 timer. Da boblet den godt.
Forvarm så ovnen til ca. 240 grader med en jerngryte inni i 15-20 minutter. Hell litt olivenolje i gryta og velt så deigen forsiktig over. Strø eventuelt litt mel, frø eller salt på toppen. Stekt brødet i 25 minutter med lokk og så 15 minutter uten.
Avkjøl på rist en liten stund (hvis du klarer å vente).
Ingredienser til surdeigsbrød med frø og havre
- Siktet emmermel
- Finmalt/fullkorn speltmel
- 2-3 ss surdeigsstarter på finmalt emmer
- Havregryn
- Chiafrø
- Sesamfrø
- Solsikkekjerner
- Gresskarkjerner
- Havsalt
- Vann til passe konsistens
- Olivenolje (i gryta)
Fremgangsmåte
Samme måte som vanlig. Bland mel, vann, salt og surdeigsstarter. Tilsett frø og havre og så mer vann til passe konsistens. La stå i ca. 1 døgn. Stek på samme måte som forklart over.
Ingredienser til surdeigsbrød med frø og quinoa
- Siktet emmermel
- Finmalt speltmel
- Siktet rugmel
- 2-3 ss surdeigsstarter på emmer
- Sesamfrø
- Quinoaflak
- Chiafrø
- Havsalt
- Olivenolje
Her er det altså bare å bruke fantasien. Bruk grunnoppskriften og tilsett så det du måtte ønske. I og med at vi har en starter på emmer, så bruker vi alltid emmermel i brødet. Emmer kan være litt vanskelig å bake med. Derfor tilsetter vi som regel en del spelt (2:1 spelt:emmer) i tillegg. Det har gått bra hver eneste gang hittil – uansett kombinasjon! Så her er det virkelig bare å prøve seg fram 🙂
Og det smaker SÅ godt når det er fersk og varmt! Har bare to ord å si: NYT & NAM!
En kommentar om “Båtmat #12: Tre varianter av surdeigsbrød i gryte”