Båtmat #3: Pesto

Pesto kan man bare ikke kjøpe i butikken. Det er så utrolig enkelt å lage selv og smaker så uendelig mye bedre. Litt gris blir det kanskje, men det er verdt det!

Pesto blir i Italia nesten bare brukt til pasta, noe vi ikke spiser så mye av. Men hva med å prøve og bruke pesto til fisk, grillmat eller som salatdressing?

I middelhavsområdet har basilikum vært dyrket i tusenvis av år. Basilikum er en svært aromatisk urt, som i tillegg til å brukes i matlagingen også har medisinske egenskaper (gjelder både urten og den eteriske oljen som utvinnes fra den). Basilikum er varmende, krampeløsende, urindrivende, slimløsende, svettedrivende, appetittvekkende, fordøyelsesregulerende, magestyrkende, luftdrivende, avføringsregulerende, blodrensende, melkedrivende, menstruasjonsfremkallende, febersenkende, smertestillende, avgiftende, antiseptisk, bakteriehemmende og insektavvisende. Den kan også bidra til å drive ut innvollsorm. Urten har en beroligende, nervestyrkende og antidepressiv virkning, og regnes som generelt styrkende. Basilikum har ry for å være afrodisierende (1).

DSC_3900
Pesto

Hvitløk blir også regnet som en av de viktigste medisinske plantene, og har trolig vært i brukt i mer enn 5000 år. Det er kartlagt omkring 400 forskjellige forbindelser i hvitløken, og minst 30 av disse har en eller annen medisinsk effekt. Hvitløk er antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, en antioksidant, blodsukkersenkende, kolesterolregulerende, blodåreutvidende, styrker kapillærårenes vegger, blodtrykksregulerende, blodfortynnende, kretsløpsstimulerende, antikoagulerende, hindrer sammenklebing av blodplater og dermed forebyggende mot hjertekarsykdommer, blodpropp og slag. Dessuten virker hvitløk appetittvekkende, fordøyelsesfremmende ved å stimulere utskillelsen av fordøyelsesvæsker, hemmer gjæring i tarmene, magestyrkende, fjerner innvollsparasitter, krampeløsende, slimløsende, hostedempende, antiastmatisk, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, svulsthemmende og hudirriterende.

Så ved å bruke basilikum og hvitløk (sammen med andre urter, krydder og medisinsk mat) daglig, så vil du garantert få bedre helse 🙂

  • 2 bunter basillikum
  • 4-5 ss pinjekjerner
  • 4 fedd hvitløk
  • ca. 2 dl GOD olivenolje
  • ca. 100 g parmesan/pecorino
  • litt salt og pepper
DSC_3911
Svinenakke med pestomarinerte grønnsaker

Kilder:

  1. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/ocim_bas.htm
  2. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_sat.htm

Skjermbilde 2016-05-11 kl. 12.05.17

5 kommentarer om “Båtmat #3: Pesto

Legg igjen en kommentar