Båtmat #45: Blodsukkervennlig havregrøt

Båtmat #45: Blodsukkervennlig havregrøt

Vår nye, eller rettere sagt Signy sin nye, frokost obsession er pimpet havregrøt. Truls har ikke så mye valg. Er man gravid, så har man visse cravings. Sånn er det bare. Og for tiden er det kun havregrøt som duger.

Vi er begge opptatte av at maten skal være sunn, næringsrik og stabilisere blodsukkeret. Korn i seg selv er ikke det beste å spise da det inneholder mye antinæringsstoffer og enzymhemmere. I tillegg er det rene karbohydrater, noe som påvirker blodsukkeret i stor grad. Rene kornmåltider er derfor ikke å anbefale.

Det beste hvis man skal spise korn, er å bløtlegge eller fermentere det før bruk. Dette gjør du enkelt kvelden i forveien. Bløtlegg havregrynene i vann tilsatt enten salt og noe surt (sitron, eddik) eller surdeigsstarter for å få brutt ned en del av de ugunstige stoffene. Dagen etter er det bare å koke grynene, enten i bløtleggingsvannet eller i nytt vann.

For å gjøre grøten mer blodsukkervennlig tilsetter vi kokosmelk i tillegg til vann når vi koker grøten. I tillegg tilsetter vi chiafrø, som både inneholder mye sunt omega-3-fett og skånsomme fibre. Vi blander også i en god del caylon kanel da dette har en blodsukkerstabiliserende effekt, uten å skade leveren (noe som cassia kanel i store mengder vil gjøre). Vi topper grøten med en god smørklatt eller kokosfett, samt nøtter og frø (som for øvrig også bør bløtlegges eller fermenteres før bruk).

Denne grøten er ganske snill med blodsukkeret, balansert da den inneholder både fett, protein og karbohydrater, og veldig mettende. Et annet tips er å blande inn litt kollagenpulver før servering. Da økes proteinmengden i tillegg til at grøten blir lettere fordøyelig og enda mer næringsrik. Aminosyrene i kollagen er supert får tarmen, hud, hår og negler, ledd, søvn osv.

Ingredienser (2 porsjoner)

  • Nok havregryn til 2 personer
  • Like mye vann og kokosmelk
  • Bittelitt salt
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • Så mye kanel du ønsker
  • 2 ss chiafrø
  • Topping: pecannøtter, gresskarfrø, blåbær, smør/kokosolje, mer kanel og evt. litt kokosblomstsukker/sukringold eller annen valgfri søtning

Fremgangsmåte
Dersom du skal bløtlegge eller fermentere grøten, følger du instruksjonene vi ga over. Hvis ikke, koker du opp havregryn, salt og vann + kokosmelk på vanlig måte. Rør hele tiden og la grøten bli god og tykk. Skru av varmen og rør inn chiafrø, kanel, vaniljepulver og evt. kollagenpulver.

Fordel grøten i to skåler, legg en god klatt med smør i midten, strø over mer kanel og evt. søtning. Topp med nøtter, frø og blåbær.

Nyt!

Legg igjen en kommentar