Båtmat #6: Surdeigspizza ala Vagabond

DSC_4210Pizza er NAM! Derfor har vi lenge vært på jakt etter en sunnere variant. Vi hadde lyst til å lage en med surdeigsbunn, men dessverre var det ikke liv i surdeigsstarteren vår lenger. Vi kontaktet Gry Hammer, ekspert på fermentert mat og foreleser ved skolen. Hun var supersnill og sendte oss en starter, poste restante Stavanger, så da måtte vi selvfølgelig prøve oss. Resultatet ble mye bedre enn forventet! Bunnen ble tynn, sprø og god, og magen var kjempefornøyd etterpå.

Surdeig

I stedet for å bruke gjær når du baker, kan du  bruke en surdeigsstarter. Surdeigsbakst gir mer smak og næring, og gjør baksten lettere å fordøye. Noe gluten og antinæringsstoffer brytes ned – hvor mye avhenger av tiden deigen får stå. Surdeigsbakst tåles derfor bedre av de fleste. Du kan lese om hvordan du lager din egen surdeigsstarter her, og hvordan du baker surdeigsbrød her.

Quattro Formaggi (Four Cheese) Surdeigspizza ala Vagabond

Vi prøvde oss på en italiensk variant og toppet den med en digg tomatsaus, rå pølser fra Jacobs og fire typer ost: ekte feta (sau- og geitemelk), bøffelmozzarella, hvit geitost og parmesan. NAM!

DSC_4200
Ferdig pizza

Ingredienser til pizzabunn

  • Siktet økologisk spelt- eller hvetemel
  • Vann
  • Surdeigsstarter
  • Salt
  • Olivenolje

Ingredienser til pizzasaus

  • Smør
  • Hakket tomat og/eller ferske tomater
  • Tomatpuré
  • Tørket shitake
  • Løk
  • Hvitløk
  • Ingefær
  • Tørket og fersk oregano
  • Salt og pepper

Ingredienser til topping

  • Rå pølser fra Jacobs, vi brukte Salsiccia
  • Ekte fetaost
  • Bøffelmozzarella
  • Hvit geitost
  • Parmesan
  • Olivenolje
  • Fersk oregano

Fremgangsmåte
Vi begynte med deigen til pizzabunnen. Vi blandet et par spiseskjeer surdeigsstarter med mel, vann, litt olivenolje og en klype salt, til en passe fast deig. Denne fikk stå i ca. 12 timer (fra morgen til kveld).

DSC_4160
Vi brukte siktet mel i deigen, men mater starteren med sammalt fin

Soppen vannet vi ut en times tid (minst). Vi hakket så opp løk og stekte den i smør. Deretter tilsatte vi ingefær og så hvitløk. Etter å ha stekt dette forsiktig, tilsatte vi tomatpuré og stekte alt enda litt til for å få bort den syrlige smaken på tomatpureen. Vi tilsatte så ferske tomater, hakkede tomater og sopp og lot det koke inn (lengst mulig). Krydret til slutt med salt, pepper og oregano.

Av fetaosten lagde vi en deilig fetakrem med olivenolje og fersk oregano. Her kan du i stedet bruke kun feta.

Vi forhåndsstekte pizzabunnen til den begynte å bli sprø. Vi fjernet skinnet på pølsene, skjærte dem i biter og stekte dem litt (de var rå). Deretter toppet vi pizzabunnen med tomatsaus, fetakrem, ost og pølsebiter, og stekte til osten var smeltet og bunnen sprø.

DSC_4185
Før steking
DSC_4203
Etter steking

Server gjerne med hjemmelaget aioli eller pesto. Det gjorde vi. Bon appetit!

DSC_4226
En minivariant 🙂

Kilder: http://frajordtilbord.no/2015/01/hvordan-lage-din-egen-surdeigsstarter/

2 kommentarer om “Båtmat #6: Surdeigspizza ala Vagabond

Legg igjen en kommentar