Båtprat #7: Lege som studerer ernæringsterapi

DSC_4550
Intervjuet ble egentlig filmet, men lyden på opptaket ble dessverre ikke bra nok

Dalia Martinkiené er utdannet lege fra Vilnius, Litauen og jobbet 12 år som lege i hjemlandet, før hun kom til Norge for fire år siden. Nå jobber hun som overlege på Stord Sjukehus og poliklinikk og studerer samtidig ernæringsterapi hos oss. Vi møtte henne hjemme på Stord, hvor hun og familien bor på et lite småbruk. Her dyrker de det meste selv og har i tillegg både ender og esler.

Hvorfor begynte du å studere ernæringsterapi?
Som lege møter jeg veldig mange pasienter som er skeptiske til den tradisjonelle skolemedisinen. De har fått bivirkninger og kan ikke fortsette med vanlig medisin, og får til slutt ingen hjelp. Det er veldig trist å se. Det holder ikke å kun skrive ut medisiner. Jeg tror vi må hjelpe med andre tiltak som nok hvile, sunn mat osv. Det lærte vi dessverre nesten ingenting om når jeg studerte medisin.

Er det vanligere for leger i Litauen å studere ernæring?
Nei, det er akkurat det samme som her. Ikke så veldig stor interesse.

DSC_4564
Her dyrkes det masse!

Bruker du noe av det du har lært på ernæringsterapi i jobben?
Ja, jeg opplever at det er ganske mange som er interessert i det. Pasienter vil gjerne snakke om ernæring. Folk rundt, personalet, begynner å skjønne at jeg kan litt om dette så jeg får en del spørsmål. «Kan du snakke med den pasienten om det? Kan jeg spørre deg om sånn og sånn?». Jeg ser at det er et stort behov for sånn type informasjon så da snakker jeg og forklarer og diskuterer osv.

Det man lærer på ernæringsterapi er jo ikke det samme som man lærer når man studerer ernæringsfysiologi…
Nei… Jeg er kjent med de nasjonale kostrådene, men jeg prøver å finne det som er felles med dem og det vi lærer. Jeg begynner som regel med det som er helt feil for alle sammen, og litt avhengig av situasjon så gir jeg individuelle tips og råd.

Nå står vi midt i en grønnsaksåker. Kan du fortelle litt om hva du driver med her?
Ja, jeg dyrker det meste selv og skjønner ikke hvorfor ikke alle gjør det. Når du dyrker selv, vet du hva du dyrker, og du får god kvalitet og helt annerledes smak på grønnsakene. Det er stor forskjell. For meg er dette både en hobby og en måte å hvile på etter jobb. I tillegg er jeg veldig glad for at jeg kan skaffe god mat til familien og meg selv. Jeg prøver å dyrke alt som kan dyrkes. Det er ikke så lett her i Norge, men jeg dyrker squash, grønne erter, sukkererter, kål – kål vokser veldig godt i Norge – poteter, rødbeter, salat og gressløk. Det er egentlig ganske mange ting man kan dyrke her.

DSC_4551
Dalia har egen grønnsakshage

Du dyrker økologisk, eller?
Ja, absolutt! Og jeg er veldig glad for at jeg har så godt gjødsel fra eslene mine. Hest og esel gir best gjødsel. Jeg kompostere også og bruker det som gjødsel. Kun naturlig gjødsel! For eksempel bruker jeg gress som gjødsel. Jeg legger det rundt plantene.

Og så dyrker du potet på en litt spesiell måte…
Ja, jeg bruker høy. Jeg legger potetene på jord og så legger jeg høy over. Når høyet råtner så dannes det mange gode bakterier som hjelper potene med å skaffe næringsstoffer fra jorden og atmosfæren. Studier viser at det blir veldig god kvalitet og at bakteriene skaffer det potetene trenger. Og det er veldig enkelt å høste! Du bare fjerner alt! Det blir nesten ikke noe igjen av høyet. Det blir til fin og god jord. Og potetene bare ligger der på plass! Du trenger ikke å grave og lete. Det er en veldig interessant måte å dyrke på. I Litauen er dette veldig populært og mange dyrker på denne måten. Det er kanskje litt problematisk her pga høy kostnad på høy. Selv om det er litt dyrt å bruke denne metoden, så velger jeg det fordi smaken blir så mye bedre.

Hvordan ser du for deg fremtiden? Hva skal du bruke ernæringsterapi til?
Jeg har tenkt å begynne med egen praksis etter hvert slik at jeg kan bruke fritt kunnskapen jeg får fra studiet. Det er så mange som sliter med f.eks. matintoleranse og problemer grunnet feil mat og feil valg. Det trengs mer informasjon rundt dette og å gjøre tiltak med kostholdet. Jeg er også veldig interessert i bruk av urter i behandling. Du kan ikke hjelpe og behandle dersom folk spiser dårlig. Du må begynne med ernæring. Jeg tror det er grunnlaget for all slags behandling.

Så et siste spørsmål som vi stiller alle: Hva er de tre viktigste rådene dine for å få bedre helse?

  1. Å få nok hvile, nok søvn og den naturlige rytmen som veldig mange har mistet. Vi må starte her.
  2. På andre plass kommer ernæring og kost. God mat!
  3. Og sist å prøve og støtte og hjelpe med behandlingsalternativer som urter, eteriske oljer, akupunktur og også medisin. Men det bør komme sist. Vi må starte med nok hvile og riktig mat.

Vi takker Dalia for en hyggelig prat og ønsker henne lykke til videre. På Stord Sjukehus er man i de beste hender!

DSC_4552
En litt uvanlig potetåker
DSC_4577
Dalia får gjødsel fra eslene sine
DSC_4556
Gakk, gakk
DSC_4561
Et lite triks: dyrk hvitløk og jordbær sammen. Hvitløken beskytter jordbærene mot skadedyr

Dalia tok først kostholdsveileder i Spania (del 1) og del 2 som nettstudium, og er nå ferdig med første år på ernæringsterapi.

2 kommentarer om “Båtprat #7: Lege som studerer ernæringsterapi

Legg igjen en kommentar