Vega-øyene & De syv søstre

Vega-øyene & De syv søstre

Etter Ylvingen tok vi turen til øya Vega. Vi la til på gjestebrygga på Nes. Det viste seg etter hvert å være for grunt der, og vi sto fast noen timer. Truls tok på dykkemaska for å se under båten. Vi kom oss heldigvis løs når det ble høyvann og la oss heller på svai midt i bukta.

De 6500 Vega-øyene har kommet med på FNs verdensarvliste for sine kulturlandskap. Verdensarven dreier seg hovedsakelig om den bærekraftige bruken av skjærgården, og bruken av ærfugl som husdyr. Det har bodd mennesker på Vega-øyene i mer enn 10 000 år.

I dag bor det bare folk på Vega og Ylvingen, men i gamle dager bodde det også folk på øyene utenfor. Om våren kommer det tilbake fuglevoktere til noen av øyene, som lager hus til ærfuglen av tang og rekved. Disse kalles «E-hus». Når ærfuglen kommer på land, inspiserer den boligene som er laget klare, og velger seg et den liker. Fuglevokterne passer på fuglene, slik at den ikke blir tatt av mink og oter. I det største egg- og dunværet er det cirka 1000 reir, med omkring 7-800 fugler.

Når fuglen forlater redet, samles dunet den har etterlatt seg. Dunet brukes blant annet til produksjon av ederdunsdyner, som selges for cirka 35-40.000 kroner stykket.

Turismen har tatt seg opp skikkelig på øyene, både pga verdensarvstatusen, men også pga serien Himmelblå, som ble innspilt på Ylvingen.

Etter Vega tok vi turen gjennom den trange skjærgården. Det var skjær, holmer og øyer overalt, så vi måtte passe nøye på. Etter kort tid kunne vi skimte De syv søstre i det fjerne. Vi fulgte land oppover til Sandnessjøen, som ble nattens stopp.

På vei inn til Vega
Nes på Vega

Truls måtte finne ut om vi sto fast. Det gjorde vi! Det var nøyaktig like dypt som vi stikker (2,3 meter), men bare sand så det var ikke noe farlig.
Skjærgården utenfor Vega. Det var skjær og holmer overalt, og vi måtte passe på nøye
De syv søstre kan skimtes i det fjærne

De syv søstre

Kilde: https://www.abcnyheter.no/reise/2014/07/20/204272/disse-oyene-er-unike-i-norge

Legg igjen en kommentar