Båtmat #1: Detox-shot

Detox-shot
Shots vi lagde på Kostholdskonferansen i Larvik.

Hvorfor detoxe?
En optimal helse er avhengig av at alle organer fungerer optimalt. Å detoxe betyr å avgifte kroppen. Metoder for avgiftning av kroppen er like gamle som menneskets historie. I århundrer har ulike typer detox vært tradisjon, særlig i Østen. I Vesten har denne kunnskapen fått lite oppmerksomhet.

Vi mener at detox bør være en del av hverdagen fordi vi lever i et samfunn med mye giftstoffer. Sprøytemidler, kosmetikk, tilsetningsstoffer, medisinrester og tungmetaller – for å nevne noen. Å daglig få i seg rensende mat og drikke, vil hjelpe kroppen med å eliminere giftstoffene.

Noe vi ofte lager når vi seiler, er en detox-shot. Denne er både rensende og kvalmedempende (Signy er ennå ikke helt sjøvant). Altså perfekt i båt!

Ingredienser

  • Ferske appelsiner (enda bedre med ananas og/eller papaya pga fordøyelsesenzymer)
  • Lime
  • Stangselleri
  • Fersk chili
  • Fersk ingefær
  • Fersk gurkemeie
  • Svart pepper
  • MCT-olje

Fremgangsmåte (i kuling)
Press juice av appelsiner og lime. Grovhakk stangselleri, chili, ingefær og gurkemeie. Putt alt i en blender og miks, eller bruk en kraftig stavmikser. Tilsett litt svart pepper og 1-2 ss MCT-olje før servering.

Drikkes på tom mage for best renseeffekt.

Music: Brazil Samba - Bensound.com

Hvorfor disse ingrediensene?
Appelsin bruker vi for å tilføre væske. Her er det bedre å bruke ananas eller papaya (alene eller i tillegg) da disse inneholder enzymer, bromelain og papain, som er gode for fordøyelsen. Vi brukte appelsin fordi det var det vi fant av økologisk frukt.

Fersk appelsin er bedre enn appelsinjuice. Appelsinjuice er ofte varmebehandlet, slik at enzymene er borte, og C-vitamininnholdet er som regel mye lavere grunnet lang oppbevaring, varme og oksygeneksponering.

Lime påvirker lever og galleblære. Lime virker astringerende, den forfrisker og avgifter. Vi bruker den også for å runde av shoten og dempe søtsmaken litt. Her kan man i stedet bruke sitron, men det vil gi en enda syrligere smak.

Stangselleri tilfører drikken bitterstoffer, noe som er svært gunstig for fordøyelsen. Bitterstoffer stimulerer magesyreproduksjonen, enzymutskillelsen og frigjøringen av galle.

Chili påvirker lunger og tykktarm. Chili øker sirkulasjonen av energi og blod, løsner opp stagnasjoner, åpner porene og fremmer svetting.

Ingefær stimulerer sirkulasjonen i kroppen, er betennelsesdempende og kvalmedempende. Den er derfor en perfekt ingrediens ute på sjøen i stiv kuling..

Gurkemeie virker betennelsesdempende, øker sirkulasjonen, varmer og øker forbrenningen. For bedre opptak og utnyttelse av gurkemeie har vi tilsatt svart pepper. Svart pepper inneholder et stoff som heter piperin, som øker gurkemeiens biotilgjengelighet.

Gurkemeie er fettløselig. Det samme er karotenoidene i de oransje ingrediensene vi har inkludert i shoten. Derfor tilsetter vi litt MCT-olje på slutten. MCT-olje er utvunnet fra kokosolje, er smaksnøytral og inneholder kun de korteste fettsyrene vi finner i kokosoljen; kaprin- og kaprylsyre. Disse virker stabiliserende på blodsukkeret og gir langvarig, stabil energi – altså veldig lurt når man bruker appelsinjuice.

Kurs i detox
20-21 mai arrangerer vi et todagers kurs i detox på skolen. Du vil her få enkle tips til hvordan du kan bruke detox i hverdagen. Du vil blant annet lære om hvordan du bør tilpasse kostholdet til sesong og klima, hvordan matens energi påvirker deg og hvilke mat og urter du bør spise for å styrke fordøyelsen, huden og lungene. Du vil også lære hvordan du kan kartlegge ubalanser i organer med ansiktslesning og hvordan du kan tilrettelegge for fastedager og fasteperioder i hverdagen. Andre sentrale temaer blir astma, allergi, hudplager og kronisk tretthet.

ThinkstockPhotos-518827212

Kilder: Terapeutisk detox

En kommentar om “Båtmat #1: Detox-shot

Legg igjen en kommentar