Fermentering i båt

Fermentering i båt

Etter noen solfylte dager i Stavanger satte vi kursen over til Karmøy. Vi hadde god vind over til Skudeneshavn og deilig sol når vi kom frem. Vi gikk først en tur, og så satte vi i gang med litt fermentering. Å være i seilbåt, på farten eller på ferie er ingen unnskyldning for å ikke spise bra! Og tarmbakteriene våre trenger også mat på tur 🙂

Den største utfordringen vi hadde med å fermentere i båten, var egentlig å finne en god plass til fermenteringsglasset mens vi seiler. Vi seiler jo ofte på skrått og glasset er kun dekket til med et klede. Heldigvis er Truls over gjennomsnittet løsningsorientert!

Vi plasserte fermenteringsglasset i en isbøtte med et kjøkkenhåndkle rundt, og hang opp bøtta i et klesskap

Eplekraut

Vi lagde eplekraut og tok utgangspunkt i oppskriften til Bare bra barnemat.

Ingredienser

  • 1 økologisk kålhode
  • 2 økologiske epler
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 1 ss uraffinert salt, f.eks. havsalt eller Himalayasalt

Fremgangsmåte

Riv kålen på et rivjern eller hakk med en skarp kniv. Jo finere kålen blir hakket, jo lettere er det å klemme ut væske senere.

Strø 1 ss uraffinert salt over kålen og bland godt. La kålen stå i 15-20 minutter for å slippe væske.

I mellomtiden river du to epler og 3-4 fedd hvitløk. Vi brukte kniv på kålen og mandolin på eplene og hvitløken fordi vi ikke har rivjern i båten.

Etter 15-20 minutter begynner du å kna og klemme ut væske fra kålen med hendene. Dette tar tid, ca. 20-25 minutter alt etter hvor lett kålen slipper væsken.

 

 

Når du har fått ut mye væske blander du i eple og hvitløk, og flytter kålblandingen over på et Norgesglass eller tilsvarende. Trykk kålen godt ned i glasset slik at væsken dekker all kålen. Dersom det er for lite væske, kan du etterfylle med litt kaldt, rent vann.

Legg noen kålblader på toppen av kålen og sett så et glass med vann i oppå der igjen som vekt. Dette vil sikre at kålen blir presset godt nedover og at væsken dekker all kålen. Dekk åpningen av glasset med et bomullsklede festet med en strikk.

La stå å fermentere i romtemperatur i 3-5 dager. Når kålen har sluttet å boble, er den klar.

Lagring

Flytt kålen over i gamle syltetøyglass med tett lokk og lagre dem kjøling. Kålen kan spises med en gang, men blir best dersom den får modne noen måneder.

Voila! Et digg, probiotisk tilbehør for både liten og stor 🙂

Deilig frokost!
Eplekraut, økologisk spekemat uten tilsetningsstoffer og eggerøre

Legg igjen en kommentar