Noe vi er veldig glad i, og lager ofte, er korma. Det er en sørasiatisk rett med kjøtt og/eller grønnsaker i en spicy saus basert på yoghurt, fløte og en paste av nøtter eller frø.
Vi bruker som regel lam eller kylling (hvis vi finner økologisk). Vi bruker også kokosmelk i stedet for yoghurt og fløte for å få en melkefri variant, og den smaker minst like godt. Nøttene varierer vi litt på. Cashew er best, men ofte blanding vi cashew, mandler og peanøtter.
Vi er ikke så nøye med å måle opp krydder, men bare kjører på. Vi liker det spicey! Som tilbehør bruker vi en blanding av brun ris og villris, som vi bløtlegger noen timer før bruk i litt salt og noe surt (eplecidereddik f.eks.). Dette gjør vi for å bryte ned antinæringsstoffene i risen, som virker hemmende på enzymer i fordøyelsen. Før vi koker den opp, skyller vi den godt.
Ingredienser
- Lam eller økologisk kylling
- Krydder: Garam Masala, spisskummen, malt koriander, korianderfrø, fennikelfrø, gurkemeie, cayennepepper, kardemomme, chilipulver, salt og pepper
- Ghee/smør
- Sopp
- Sjalottløk
- Hvitløk
- Ingefær
- Tomatpuré
- Vin (valgfritt)
- Kokosmelk
- Nøtter: cashew, peanøtter og/eller mandler (gjerne ristet)
- Blanding av brun ris og villris (gjerne kokt i kraft)
- Fersk koriander (spar halvparten til servering)
Fremgangsmåte
Begynn med å skjære opp kjøttet og marinere det i krydder. La det stå noen timer.
Stek sopp i ghee eller smør. Ta så ut soppen og stek kjøttet, gjerne i flere omganger dersom du har mye kjøtt. Tilsett soppen igjen, hakket løk og hakket ingefær. Stek litt videre og tilsett deretter hvitløk og så noen spiseskjeer tomatpuré. Tomatpureen skal steke en stund for å få bort den bitre smaken (smak deg frem). Deretter heller du i litt vin (hvis du har noe til overs). Alkoholholdig drikke gjør seg alltid bra i mat (selve alkoholen fordamper). Til slutt heller du i kokosmelk. Sausen skal være ganske tykk så ikke bruk mer enn 1-2 bokser.
Lam korma kokes forsiktig i ca. 30 minutter og kylling korma i ca. 15, men det kommer helt an på steketid og størrelsen på kjøttet. Smak for å sjekke om det er ferdig!
Helt på slutten av koketiden tar du i de hakkede nøttene og halvparten av den ferske korianderen. Resten av korianderen strøs på hver enkelt rett før servering.
Ris
Risen bløtlegges i vann tilsatt salt og eddik i noen timer (jo lenger, jo bedre). Før bruk, skylles den godt. Kok gjerne risen i hjemmelaget kjøttkraft dersom du har. Det øker næringsinnholdet og gjør den lettere å fordøye.
Bon appetit!