Caledoniakanalen

Caledoniakanalen er velkjent for mange seilere, da den gjør at man slipper å seile nord for Skottland, som er et område utsatt for mye vind og en del områder med farlige strømmer. I tillegg er selve kanalen en opplevelse i seg selv. Den er om lag 100 km lang, og består i tillegg til kunstige kanaler av innsjøene Loch Dochfour, Loch Ness, Loch Oich og Loch Lochy. I Loch Ness bor Nessie, også kjent som Loch Ness monsteret – som vi dessverre ikke så noe til.

Man starter i Inverness på østkysten og kommer ut ved Fort William i vest. Vi hadde ikke gjort så mye reserch før vi startet så visste ikke hva vi kom til. Dessverre hadde vi motvind hele veien og en del regn og tåke, men også noen dager med sol.

I første slusen så ble vi tatt i mot av en hyggelig skotte og fikk lov til å betale. For en båt på 45 fot betalte vi 3000 (kurs 11,2). Denne prisen inkluderer både alle slusene og bruk av brygger i 8 dager. Så hvis man tar med overnattinger i beregningen så blir det ikke alt for dyrt.

Planen var å filme hele kanalen med timelaps, men dessverre sviktet teknikken oss på deler av turen. Nederst har vi skrevet noen tips til deg som har planer om å seile kanalen. Sende gjerne inn andre tips hvis det er noe vi burde tatt med her.

 

DSC_5740
Begynnelsen på kanalen i Inverness
DSC_5742
Gjennom første sluse
DSC_5751
Venter på Tomnahurich Swing Bridge
DSC_5756
Truls trente litt golf så lenge…
DSC_5760
Videre gjennom kanalen mot Loch Ness
DSC_5766
Signy prøvde seg som kaptein
DSC_5773 (1)
Gjennom neste sluse
DSC_5785
Loch Ness
DSC_5781
Moderne slott ved Loch Ness
DSC_5816
Curry-middag! Se også denne oppskriften.
DSC_5819
Urquhart Castle
DSC_5834
Urquhart Castle
DSC_5827
Lånte bort våtdrakt til noen stakkars nordmenn som hadde mistet mobilen sin i sjøen. Grumsete vann gjorde at de ikke fant den. Tipset er å ikke sitte på motoren til jolla når du kjører 🙂
DSC_5897
Videre..
DSC_5871
Lunsj! Se oppskrifter!
DSC_5845
Fort Augustus
DSC_5853
Slusene i Fort Augustus
DSC_5862
Det var ekstremt mange kinesere som tok bilder av båten vår her
DSC_5924
And til middag. Se oppskrifter!
DSC_5875
På toppen av slusene i Fort Augustus
DSC_5902
Loch Oich og et forlatt vrak
DSC_5910
En båt gjengrodd av urter. Dessverre ingen hjemme.
DSC_5913 (1)
Loch Lochy
DSC_5948
Fredagspizza! Se oppskrifter!
DSC_5994
Mellom Banavie og Corpach
DSC_6000
Deilige lammekoteletter på menyen
DSC_5995
Ben Nevis, Storbritannias høyeste fjell

Tips til deg som skal ta kanalen

  1. Ha to lange tau på minst 14 meter, hvor du helst bør lage beskyttelse på ca. 1 meter på den ene enden, siden slusene sliter veldig på tauene. Vi hadde ikke dette og vil nok passe på å få lagd noe slikt til neste gang.
  2. Du finner de beste matbutikkene i Inverness, så pass på å handle med det meste derfra. Vi lå to netter på Inverness Marina som er nærmes Inverness, og en natt på Seaport Marina hvor vi kom inn litt sent på kvelden siden den kun er åpen i noen timer før og etter høyvann.
  3. Det beste stedet å stoppe var Fort Augustus. Her er det flere butikker, puber og restauranter så legg inn 2-3 dager her.
  4. Ta med kontanter. Mange steder tar de ikke kort.
  5. Fyll opp med nok diesel før du begynner på kanalen.
  6. Økologisk vin er nesten umulig å oppdrive i Skottaland. Vi har funnet det kun i Oban (syd for Fort William) og på Stornoway på de Ytr Hebridene. Så hvis du er opptatt av dette, så pass på å handle der du finner det. PS! Vinproduksjon er dessverre veldig utsatt for mye bruk av sprøytemidler og ulike tilsetningsstoffer som ikke er bra for deg!

Legg igjen en kommentar