Båtmat #10: Biff fra havet

DSC_4940
Fiskedisken i Måløy

I Måløy fikk vi tak i fersk hvalbiff.

Hvorfor spise hval?
Hvalkjøtt inneholder en god sammensetning av næringsstoffer. Hval er sjømat, og innehar derfor også mange av de samme helsemessige fordelene som sjømat har. Hvalen er proteinrik, omega-3-rik og inneholder også mye mer vitamin D, vitamin A og jern enn for eksempel storfe (som ligner i smaken) (1,2).

Hval er også en miljøvennlig råvare. Hvalen lever fritt i naturen uten noen form for oppfôring, vannforbruk eller kjemikaliebruk. Fangsten foregår med små båter, som forurenser lite. Hval er dessuten kortreist, lokal mat, hvor hvalkjøttet gir arbeidsplasser i lokalsamfunn i Norge. Fangst av fisk og sjøpattedyr med selektive redskaper er i tillegg en miljøvennlig måte å produsere mat på (1)».

Hval akkumulerer derimot en del miljøgifter, som tungmetallet kvikksølv (jo større hval, jo mer). Innholdet av miljøgifter avhenger av hva slags hval man spiser. Grindhval inneholder for eksempel 2 mg kvikksølv pr gram kjøtt (2).

Vågehval derimot inneholder i gjennomsnitt kun 0,25 mg kvikksølv pr. kilo kjøtt, altså tusen ganger mindre enn grindhval. Vågehval er derfor ok hverdagsmat fordi det generelle kvikksølvinntaket i befolkningen er lavt. Men er man gravid eller ammer, er likevel rådet å avstå fra hvalkjøtt (2).

Tilberedning
Vi stekte hvalkjøttet lett på begge sider i smør og krydret kun med salt og pepper. OH MY GOD så godt! Smakte som en blanding av biff indrefilet og fersk tunfisk. Utrolig mørt og godt! Cluet er å steke kjøttet raskt og la det være rått i midten. Ihjelstekt hval er ikke særlig godt! Med litt rødt i glasset var dette en perfekt forrett før vi utforsket Ålesund!

DSC_4942
Rå hvalbiff
DSC_5001
Seriøst noe av det beste vi har smakt på turen!

Hvalbiff ga absolutt mersmak, så når vi fant hvalbiff i Kristiansund, så måtte vi prøve igjen. Denne gangen gjorde vi litt mer ut av det, men selve hvalkjøttet smakte best første gangen. Det var kanskje ikke så overraskende siden vi kjøpte biffen på Spar denne gangen, og ikke i en fiskebutikk. Godt ble det uansett!

Ingredienser 

  • Hvalbiff
  • Poteter
  • Chilipulver
  • Østerssopp
  • Aromasjampignon
  • Hvitløk
  • Sjalottløk
  • Soltørka tomater
  • Worcestersaus
  • Frisk kruspersille
  • Frisk rosmarin
  • Smør
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte
Potene delt i båter, kokt, så stekt i ovnen med olje, salt og pepper og til slutt stekt i panne med litt chilipulver og ferske urter. Å steke poteter i panne etter ovnen gir et litt rustikt uttrykk, men vi gjorde det mest for å bli fort ferdig..

DSC_5186

Hvalbiffen ble delt i passe stykker og stekt forsiktig i panne. Den skal være ganske rød inni, som en biff.

Soppen, løken og tomatene ble stekt i gryte. Begynte med soppen fordi den trenger mest steketid. Deretter tomater, løk og hvitløk. Krydret med salt, pepper og Worcestersaus (for å tilføre retten litt umami).

Vel bekomme!

DSC_5191
Havets biff!

Kilde:

  1. http://norskhval.no/fakta/en-unik-ravare/
  2. http://www.bramat.no/kosthold/matvarer/690-er-hval-bra-fisk-a-spise

Legg igjen en kommentar