Båtprat #1: Per Bjønnes

Per Bjønnes Kristiansen er nyvalgt leder av Kostreform, og møtte oss i Stavern til en hyggelig prat.

Fra nettsidene til Kostreform kan vi lese følgende punkter som sammenfatter det de jobber for å endre.

Det er først og fremst på følgende punkter vi mener myndighetene gjør feil i sine råd:

  1. De undervurderer skadeeffektene av sukkerinntak og burde advare mot dette i større grad.
  2. De anbefaler høyt karbohydratinntak ved diabetes type 2. Når man har problemer med høyt blodsukker og dårlig blodsukkerregulering, er karbohydratrestriksjon det beste alternativet, og høyt karbohydratinntak vil gjøre tilstanden verre og kreve økt medisinering.
  3. De advarer mot inntak av mettet fett selv om det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for dette. Det gjør at inntaket av sunne matvarer som kjøtt og fete melkeprodukter reduserer unødig.
  4. De anbefaler et for høyt inntak av frøbaserte planteoljer og margariner, selv om den stadig økende mengde vitenskapelige data tyder på at dette ikke er sunne fettsyrer i store mengder. Smør er sunnere enn margarin.
  5. De anbefaler et for høyt inntak av stivelsesrike og raffinerte karbohydrater.
  6. De advarer mot høyt fettinntak, selv om høyt inntak av sunt fett ikke er usunt.
  7. De anbefaler fettreduksjon når man skal ned i vekt, mens forskning viser at den beste og sunneste strategien er reduksjon i karbohydrater.

Kostreform for bedre helse ble opprinnelig stiftet i 2007 som en pasientorganisasjon som skulle være et alternativ til Diabetesforbundet. Fokuset da var å fremme karbohydratredusert kosthold i behandling og forebygging av diabetes og tilknyttede livsstilssykdommer.

Siden da har organisasjonen endret seg til å bli en helsepolitisk organisasjon som jobber med å påvirke forskningsmiljø og helsepolitiske organ slik at de samfunnsmessige forhold legges til rette for et kosthold i tråd med foreningens mål om å oppnå den største helsegevinsten både for enkeltmennesket og samfunnet.

Bli medlem: http://kostreform.no/bli-medlem/

Legg igjen en kommentar